Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Santorini

Řecké souostroví Santorini je plné zvláštností a protikladů. Strmé útesy se tyčí 300 m vysoko nad tmavě modrou hladinou Egejského moře. Červené kostelní kopule a bílé domečky září na pozadí kráteru. Husté porosty vinné révy oživují černou lávovou horninu.

Santorini je totiž o pozůstatkem obrovské sopky, která před 3500 lety tak silně vybuchla, že se její stěny roztříštily. Největší ostrov Thira se vyznačuje srpovitým tvarem, druhý největší obydlený ostrov se jmenuje Thirasia a nachází se na západě souostroví.

Na strmých, temně červených útesech na západním pobřeží ostrova Thira se krčí domky jako vlaštovčí hnízda na skále. Za každou zatáčkou následuje nádherný výhled na rozeklanou krajinu. Východní pobřeží se naopak pozvolna svažuje k moři a na terasovitých polích se tu daří lahodnému vínu. Vesničky a kostelíky z bílého vápence vypadají mezi tím vším jako perly na zeleném sametu. V idylických písečných zátokách se odehrává pohodlný plážový život.

Hlavní město Thira, které leží na západě ostrova, skrývá řadu schodišť a křivolakých uliček. Táhne se až nahoru k sopečnému kráteru. Všudypřítomné kavárny a restaurace vybízejí k tomu, abyste si odpočinuli a kochali se úžasným výhledem. Pokud je jasno, spatříte dokonce hory na ostrově Kréta, který leží 100 km daleko.

Řecko na Facebooku