Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Pilion

Pobřeží poloostrova Pilion
Autor: teo de pap

Pilion (nebo také Pelion) je poloostrov na pevnině Řecka, který má na mapě tvar obrácené boty, a má polohu téměř přesně mezi městy Athény a Soluň. Poloostrov je součástí regionu Tesálie, který se nachází v prefektuře Magnesia. Hlavní město Magnesie - a "brána" do oblasti - je Volos.

Východní část pobřeží je velmi kamenitá a klesá strmě do moře. Několik málo míst, které zde stojí, jsou doslova "nalepené" na skály. Nejdůležitější obce (od severu na jih) jsou Horefto s krásnou pláží, historická horská vesnice Zagora s typickými domy, turistický magnet Agios Ioannis se slavnou pláží Papa Nero v bezprostředním sousedství, Damouchari, malá, ale daleko rozptýlená vesnice s jediným přírodním přístavem ve východní části, stejně jako více než 500 let stará Tsagarada v lese kaštanovníků s pláží Milopotamos.

Západní část Pelionu se proti tomu svažuje do moře mírně. Existuje tu několik přírodních přístavů a mnoho lepších silnic, takže je tato část mnohem lépe přístupnější. Nejdůležitějšími obcemi jsou (opět od severu k jihu) přímořské letovisko Agria, stará rybářská vesnice Kala Nera, který je dnes považována za turistické centrum Pelionu, vesnice Afissos s amfiteátrem, dvě vesnice Milina a Horto, které pomalu zarůstají, a hezká vesnička Trikeri s bílými panskými domy.

Krásné husté lesy a hornatá krajina poloostrova byly zmíněny již v antice. Podle pověstí to byl domov Kentaurů – napůl člověka a napůl koně. Ještě dnes patří k nejzachovalejším přírodním krajinám v Řecku. Poloostrov je také známý díky malebným horským vesničkám, které byly postaveny kvůli ochraně proti nepřátelům přímo na skalách.

A jak se sem dostanete? Z letiště Anchíalos se nejprve musí jet do Volosu, cesta trvá asi půl hodiny. Odtud se jede v závislosti na cílové destinaci dále půl až hodinu a půl na Pilion.
Druhou možností je přílet do Soluně, odkud se jede přibližně tři hodiny do přístavu Volos a odtud se opět pokračuje dále.

Visitsa je chráněnou památkovou rezervací, kde mezi obrovskými paláci v tradičním pilionském stylu rostou vysoké platany. Milies je jedna z nejhezčích a nejtradičnějších vesnic, kde stojí mnoho starých panských domů na úbočí hor. Zajímavým zážitkem je jízda starou parní lokomotivou.

Mezi Volosem a Chanií leží pěkná horská vesnička Makrinitsa s nádherným náměstíčkem, kde roste pět gigantických platanů a odkud je krásný výhled na Volos a na Pagasitický záliv. Nedaleko (asi dva kilometry) se nachází vesnička Portariá, která návštěvníkům nabízí obchody a výborné restaurace.

Pláž Papa Nero
Autor: dan taylor
Geografie: 

Místo

Volos 39° 21' 43.7292" N, 22° 56' 33.7344" E
Location

Řecko na Facebooku