Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Paralia

Paralia - pláž

Malé město Paralia leží v Soluňském zálivu, asi 8 km východně od města Katerini v řeckém regionu Střední Makedonie. Najdete ho v blízkosti Egejského moře, na Olympské riviéře. Ještě nedávno správně patřilo k nedaleké obci Kallithea, ale před rokem bylo přičleněno k městu Katerini.
Je to typicky řecké prázdninové letovisko, kam jezdí nejen Řekové, především obyvatelé ze Soluně a Katerini, ale i turisté z celé Evropy.

Obec Paralia sama o sobě nenabízí kromě centrálního kostela Agia Fotini (Αγία Φωτεινή) přímo u moře a malého přístavu na jižním konci města žádné turistické atrakce a památky.
Místem pro obdivování je ale zcela určitě místní pláž. Nejedná se o čistě písečnou pláž, nachází se zde také mnoho malých i větších oblázků. Během hlavní turistické sezóny jsou na ní otevřeny různé bary, vinárny a diskotéky. Tady ovšem nemůžete očekávat, že poznáte původní řecký styl života.

Z Paralie můžete podniknou četné výlety, například do 70 kilometrů vzdáleného města Soluň (kde se rovněž nachází i letiště). Navštívit můžete archeologické vykopávky Dion na úpatí 2917 metrů vysoké hory Mytikas, klášter Meteora nebo se vydat na delší cestu do Delf a Athén.
V letních měsících jezdí mezi Paralií a městem Katerini každých 30 minut autobus, který vás doveze do centra.

Místo je také velmi dobře připravené na turisty, co mají rádi nakupování. Můžete zde koupit vše, co potřebujete pro perfektní dovolenou, suvenýry, plážové vybavení a také místní produkty. I když ceny jsou tu o něco vyšší, než například v Katerini.

Jak se sluší a patří na přímořské letovisko, i Paralia disponuje množstvím restaurací, které se téměř všechny nacházejí v blízkosti pláže. Nabízejí opravdu všechno, od řeckého občerstvení přes cukrárny až po italské restaurace, které se specializují na špagety a pizzu. Ale je tu také hodně barů a hospůdek, kde se dají rovněž příjemně trávit volné chvíle.

Během letní sezóny je letovisko poměrně plné. Pokud jste vyrazili na vlastní pěst, hledání volného hotelového pokoje může chvíli trvat. Vždycky se ale nějaké to ubytování najde. Pokud pojedete na dovolenou s karavanem nebo pod stan, můžete se ubytovat v blízkém kempu.

Paralia - okolní pohoří
Autor: adam79

Místo

Paralia 40° 16' 3.3636" N, 22° 35' 48.4728" E
Location

Řecko na Facebooku