Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Tinos, 1. část

Část řeckého ostrova Tinos
Autor: janwillemsen

Tinos (v antice rozdělen jako Hydroessa a Ophioussa) je řecký ostrov jihovýchodně od Androsu, patřící ke Kykladským ostrovům. Ostrov je po celé své délce protkaný horami, nejvyšší horou je Tsiknias s výškou 727 metrů. Ostrov má jinak rozlohu skoro 200 km2, asi 50 vesnic a dohromady necelých 10 tisíc obyvatel.

Zahraničních turistů se zde nalézá jen málo, většina návštěvníků je z Řecka, protože Tinos je významným poutním místem. V posledních letech ale počet cizinců narůstá.
Několik krásných pláží je západním směrem od stejnojmenného hlavního města Tinos, jinak zde ale moc hezké pláže nenajdete.

Malé vesnice na ostrově jsou pro některé turisty ze západu zajímavější než samotné hlavní město. Obzvláště horské vesnice kolem vrcholu Exobourgo (640 m) jsou pozoruhodné. Hodně vesnic je katolických, Xinara má dokonce římsko-katolického biskupa.

Bezpodmínečně by měl člověk navštívit horskou vesnici Pirgos na severu ostrova, která je místem sochařství z mramoru. Mnoho nejznámějších řeckých sochařů žije a pracuje právě zde. Ateliéry můžete navštívit, a přirozeně si také můžete nějaké to umělecké dílo zakoupit.

Po vybudované silniční síti na ostrově jezdí denně několik autobusů do většiny vesnic. Šest autobusových spojů jezdí denně napříč ostrovem směrem na Pirgos. Autobusové nádraží se nachází v centru hlavního města, nedaleko přístavu. Během sezóny jsou nabízeny také okružní jízdy po ostrově.

Protože ostrov neleží příliš daleko od řecké pevniny, dostanete se sem nejrychleji a nejlevněji z Rafiny (východním směrem od Atén, asi čtyřikrát denně). Také z velkého aténského přístavu Piraus vyplouvají během sezóny nejméně dva trajekty denně na tento ostrov. Na blízké ostrovy Mykonos a Andros vyplouvá 3 – 5 trajektů denně.

Také se Syrosem má Tinos dobré spojení (minimálně jednou denně). Vícekrát týdně vyplouvají trajekty na okolní větší Kykladské ostrovy Paros, Naxos a Santorini. A na co byste si měli dát pozor? Přímo v přístavu nejsou k dostání žádné jízdenky na trajekty, jen ve městě (asi 600 m daleko). Lístky na trajekt na sousední ostrovy Mykonos, Syros a Andros stojí přibližně 5 euro.
Letiště se zde nenachází, jen přistávací místo pro helikoptéry pro nouzové případy nebo pro milionáře.

Velké poutní svátky se každoročně konají 25. března a 15. srpna (Nanebevstoupení Panny Marie). To jsou také samozřejmě nejzajímavější dny pro návštěvu ostrova. Přijíždějí sem desetitisíce lidí, z Atén jsou dokonce vypraveny zvláštní trajekty. Bohužel je v těchto dnech nemožné najít volné ubytování. S trochou štěstí se dají sehnat pouze lístky, když pojedete hned ráno z jednoho ze sousedních ostrovů Mykonos nebo Syros a večer zase zpátky.

Geografie: 

Místo

Přístav Tinos 37° 32' 15.3744" N, 25° 9' 42.3468" E
Location

Řecko na Facebooku