Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Samos

Ostrov Samos
Autor: Elisa atene

Řecký ostrov Samos leží ve východní části Egejského moře a je nejvýchodnějším ostrovem Egejského souostroví. Leží nedaleko turecké pevniny, v nejužším místě je vzdálenost mezi pobřežími jen něco málo přes jeden kilometr. Ostrov je skoro 500 km2 velký a žije zde přibližně 45 tisíc obyvatel. Hlavním městem je stejnojmenné město, dříve nazývané Kato Vathy nebo Limin Vatheos.

Ostrov je poměrně dost hornatý, nejvyšším vrcholem je Kerketeus (1430 m) a je také na řecké poměry zelený a oplývající vodou. Z větší části si zachoval ještě svůj původní půvab. Chybí zde typická turistická střediska a rozsáhlé prázdninové komplexy, na turisty čekají spíše menší hotely, penziony a apartmány.

Idylické svahy s vinohrady a společně s olivovými háji a pomerančovníky vytvářejí nezapomenutelné panoráma. Ostrov Samos také produkuje světoznámé víno, které spíše připomíná sladký likér. Největší atrakcí pro návštěvníky, kteří se zajímají o kulturu, je určitě archeologické muzeum v hlavním městě.

Ostrov koneckonců může nabídnout dvě rodilé historické osobnosti: Osada Pythagorio je domovem jak tyrana Polykrata, tak i filozofa a světově proslaveného matematika Pythagora, jehož poučka o trojúhelníku je známá po celém světě.

Zajímavý je tunel Evpalinos o délce 1 km, který byl v antické době vyhlouben zajatci. Cílem bylo zkrácení cesty pro čerpání vody z hor. Kromě toho je Samos znám pro své pláže (mnoho z nich je také klidných a odlehlých), pro zajímavé pěší výlety a pro pěkné archelogické muzeum v hlavním městě.

Ačkoliv Samos není zaměřen na masovou turistiku, nabízí přesto turistům vše, co očekávají od zdařilé dovolené u moře: Překrásné pláže, částečně písečné, ale velmi často z drobného štěrku, křišťálově čistá voda, romantické zálivy, vynikající jídlo, příjemné taverny, ve kterých se servíruje jedinečné sladké víno, a množství nabídek pro trávení volného času.

Nabízí se surfování, vodní lyžování, paragliding a také kurzy potápění. Silniční síť na ostrově je dobrá, takže můžete poznávat ostrov autem, můžete si zapůjčit i kola. Je zde i dostatečné množství taxíků, autobusové spojení ve větších osadách je dobré a cenově výhodné.

Dnes je na Samosu skutečně hodně turistů, kteří se sem dostanou díky mnoha charterovým letům z celé Evropy. Jako z mnoha jiných řeckých ostrovů létají i ze Samosu letadla do Atén (denně). Kvůli velké vzdálenosti od Atén vyplouvají trajekty z ostrova pouze 2x týdně do hlavního města Řecka, přes velké Kykladské ostrovy Mykonos, Naxos a Paros. Menší trajekty plují během hlavní sezóny denně do letoviska Kusadasi na turecké pevnině.

Samos - tunel Evpalinos
Geografie: 

Místo

Město Samos 37° 45' 27.8568" N, 26° 58' 17.3316" E
Location

Řecko na Facebooku