Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Naxos, 3. část

Ostrov Naxos s vesničkou ve vnitrozemí
Autor: gichristof

Na pobřeží ostrova Naxos neustále vane vítr. Ostrov je tedy předurčen pro vodní sporty: jachting, jízdu na katamaránu nebo windsurfing. Na své si ale přijdou hlavně vyznavači windsurfingu. Pro ty zkušenější se hodí pláže Kastráki, Pirgáki a Moutsouna. Kromě vodních sportů se můžete věnovat pohybu i na souši: tenisu, horskému kolu, plážovému volejbalu a dalším aktivitám.

Kam večer vyrazit

Přestože má řecký Naxos pověst spíše klidného ostrova, užijete si na něm i noční život. Velký výběr barů, hospůdek a restaurací najdete především v hlavním městě a ve větších letoviscích. K večerním procházkám lákají hlavně přístavní promenády, kde se nachází většina barů, restaurací a taveren.

Ve městě Naxos můžete strávit večer mnoha způsoby. Oblíbené jsou bary Vengera a Notos poblíž přístavu. Milovníci tance poté mohou vyrazit vyrazí na diskotéky kolem pláže Agios Georgios. Při troše štěstí zažijete také spontánně organizované koncerty pod širým nebem. V letoviscích Agios Prokopios a Agia Anna jsou velmi atraktivní diskotéky na plážích pod širým nebem. Pod hvězdami se můžete bavit a poslouchat přitom nejnovější hudební hity.

Kdo dává přednost poklidnější zábavě, může nejdříve strávit pár příjemných hodin v některé z útulných taveren, a poté se může vydat do letního kina Cine Astra, kde promítají především hollywoodské filmy v anglickém originále. Ostrov tedy nabízí zábavu pro každou věkovou skupinu a pro lidi s nejrůznějším vkusem.

Jídlo a pití

V místní řecké kuchyni převládají jednoduché, rychlé, ale vydatné pokrmy. Na jídelním lístku objevíte velké množství polévek s jehněčím, skopovým a kůzlečím masem, ale i plno zeleninových pokrmů. Oblíbené jsou třeba lilky, rajčata a papriky, které se plní rýží, mletým masem a čerstvými bylinkami.

K tradičním jídlům patří rovněž keftedes: pečené kuličky z různých druhů zeleniny (například z cukety a cizrny). V žádném případě byste si neměli nechat ujít mezédes: chuťovky, které se podávají k ouzu a k pivu, ale můžete si je objednat také jako předkrm. Patří k nim nejrůznější pyré z lilku, jiker, malé rybičky opečené na oleji, papriky, cukety a také plněné vinné listy a samozřejmě olivy.

Pro mlsouny je připravena i jedna specialita: citrusové plody ze stromu cedrát se nakládají do sirupu, čímž vzniká chutná marmeláda, kterou byste měli ochutnat už jen kvůli její "slávě". Z listů cedrátu se vyrábí likér Kítro. Můžete si vybrat ze dvou příchutí: jemný a sladký, nebo silný a trpký. Podává se jako digestiv před jídlem nebo aperitiv po něm.

Místo

Pláž Kastráki, Naxos 36° 59' 59.5212" N, 25° 23' 21.75" E
Location

Řecko na Facebooku