Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Naxos, 1. část

Ostrov Naxos s hlavním městem
Autor: gichristof

Naxos je se svojí rozlohou 423 km2 největším ostrovem Kykladského souostroví, žije zde přibližně 15 tisíc obyvatel. Jezdí sem poměrně hodně turistů, ale určitě ne tolik jako na okolní ostrovy Mykonos, Paros nebo Santorini.

Turisté zde najdou vše, co k dovolené potřebují. Atraktivní hlavní město, úžasné písečné pláže jižně od něj i jednu z nejlepších destinací Řecka pro pěší turistiku ve vnitrozemí ostrova. Můžete zde najít i mnoho odlehlých oblastí, daleko od turistických letovisek. Individuální turisté a "baťůžkáři" se tu také objevují ve stále větším počtu, ačkoliv možnosti levného ubytování stále ubývají.

Hlavní město s benátským hradem a krásným starým městem se jmenuje stejně jako ostrov. Jeho úzká městská čtvrť Burgos a Agora se od dob středověku téměř nezměnily a jsou tak zajímavým výletním cílem pro milovníky historie.

Do hlavního města se dostanete z okolních ostrovů trajektem. Je zde kolem 100 hotelů a penzionů, 90% turistů je ubytováno právě v hlavním městě nebo u pláží jižně od něj. Jižně od hlavního města jsou na plážích vybudované tři dobré kempy, a sice v místech Agia Anna, Agios Apollon a Agios Georgios.

Malé a pěkné místo pro strávení příjemné dovolené je Apollonas na severu ostrova. Je ideální především pro klidnou dovolenou strávenou na pláži nebo jen tak pro odpočinek. Vesnice je vzdálená asi jednu hodinu jízdy autobusem z hlavního města, cesta k ní je opravdu zajímavým zážitkem.

Naxos je také nazývaný "Zeleným" ostrovem v Kykladách. Zemědělství je tu spolu s polním hospodářstvím stále ještě významným hospodářským faktorem což je v Řecku překvapující. Pěstuje se takové ovoce jako například fíky, pomeranče nebo hroznové víno, dále olivy, kukuřice či obilí.

Doprava

Díky výstavbě nových silnic je vnitrozemí Naxosu přeci jen otevřenější než dříve. Počet návštěvníků, pěších turistů, ale především autobusových výletníků se proto značně zvýšil. Z hlavního města jezdí v období hlavní letní sezóny denně autobusy na jednodenní výlety směrem na Trageu, které jsou jakousi okružní jízdou po ostrově.

V přístavu pro trajekty je pořád živo. Z přístavního města Pireus, jižně od města Athény, a z mnoha jiných Kykladských ostrovů sem přijíždějí trajekty i několikrát denně. Několikrát se trajekty dostanete i na řecké ostrovy Kréta, Thessaloniki anebo Rhodos. Největší ostrov Kyklad je stejně tak výchozím bodem pro téměř všechny trajekty na menší Kykladské ostrovy Irakleia, Schinoussa, Ano Koufonisi a Donoussa.

Ostrov Naxos a ruiny antického chrámu
Autor: gichristof
Ostrov Naxos a byzantská kaple
Autor: gichristof

Místo

Město Naxos, Naxos 37° 6' 25.6284" N, 25° 22' 34.7916" E
Location

Řecko na Facebooku