Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Limnos, 2. část

Ostrov Limnos - jedna z pláží

Několik větších hotelových komplexů zde již bylo postaveno, v letních měsících ale bývají využívány převážně řeckými návštěvníky. Mimo sezónu si můžete vychutnávat pohostinnost místních obyvatel, na ostrově to vypadá, jako by se zastavil čas.

Taverny jsou staré a možná nebudou odpovídat představám středoevropského turisty, za to zde poznáte původní Řecko a potkáte víc místních než cizinců.

Na ostrově je mnoho písečných pláží, najdete zde malé osamělé zátoky i známější pláže, jako například Fanaraki, Riha Nera, Romeicos Gialos a Kaminia. Navštivte určitě také pláže v místech Plati a Aviona. Na některých plážích si můžete vyzkoušet vodní sporty, navíc zde najdete tenisové kurty a golfové hřiště.

Ostrov je díky svému charakteru ideální pro cykloturistiku, ovšem půjčovny kol zde nenajdete. Buďte ale opatrní a vyhněte se vojenským uzavřeným oblastem.

S rozlohou 476,28 km2 je Limnos devátým největším ostrovem v Řecku. Na délku naměříme nejvíce asi 35 km, na šířku od mysu Kap Plaka k mysu Kap Agia Irini asi 29 km.

Mytologie a historie

Vzhledem k tomu, že je to původem sopečný ostrov, byl zde v dávných dobách uctíván Héfaistos, který tady měl svojí božskou kovárnu. Bůh ohně byl uctíván zejména v místech v blízkosti města Ifaistia na severu ostrova, které bylo pojmenováno právě po něm.

Další mýtus vypráví o tzv. rouhání na Lemnosu. Ženy prý pobily všechny muže, aby tu mohly vládnout samy. Protože jim ovšem následně muži chyběli pro reprodukci, snažily se svést Argonauty. Ty jen s obtížemi Iásón přesvědčil, aby na to nedbali a pokračovali ve své cestě za Zlatým rounem.

Za tamní bohatou mytologií se skrývá skutečnost, že ostrov byl původně kolonizován Thráky. Řekové sem přišli zřejmě společně s Thráky v době jejich prvních pronikání do oblasti Černého a Egejského moře a do Tróji.

Na ostrově Limnos byly nalezeny důkazy o vůbec prvním lidském osídlení Egejských ostrovů. Jsou to kamenné nástroje vysoké kvality, které byly objeveny v jihovýchodní části ostrova.

Kolem roku 800 př.n.l. byl ostrov Limnos podmaněn Řeky, kteří byli ale po 100 letech vyhnáni Tyrhénci. Teprve poté, co byl ostrov ovládnut králem Miltiadém Mladším na konci 6. století př.n.l., se tu Řekové konečně udrželi natrvalo.

Z dob tyrhénské nadvlády pochází hrob nalezený roku 1885, jež obsahuje nápis v lemnoském jazyce, příbuzný k etruštině. Tento objev oživil také dřívější, prastaré antické debaty o původu Etrusků a nově upravuje rozšíření etruského národa od západní části Apeninského poloostrova (Etrurie), až po Sardinii a Sicílii.

Od roku 1657 byl ostrov v područí Turků a v roce 1912 se po první balkánské válce spojil s Řeckem.

Místo

Hlavní město Myrina, Limnos 39° 52' 27.9804" N, 25° 3' 37.6416" E
Location

Řecko na Facebooku