Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Limnos, 1. část

Část řeckého ostrova Limnos
Autor: Moufasas

Limnos (nebo také Lemnos, řecky Λήμνος) je řecký ostrov v severní části Egejského moře, mezi poloostrovem Athos na severozápadě a pevninou Malé Asie na východě.

Je trochu jiný než ostatní řecké ostrovy. V turistických průvodcích se o něm moc nepíše, protože moc zajímavě nevypadá. Ostrov je relativně plochý, půda je neúrodná a v pozdním létě spálená, domy, ulice a kostely nutně potřebují opravy.

Ale přesto všechno na ostrově žije téměř 20.000 lidí, z nichž se asi třetina živí zemědělstvím a rybolovem. Velká část z nich bydlí v hlavním a přístavním městě Myrina, největším na Limnosu. Při procházkách úzkými a starými uličkami zde objevíte mnoho obchodů, taveren i dobré rybí restaurace.

Jeho historie sahá až do starověku. Na tamní antické akropoli byla po čtvrté křížové výpravě, kdy byl ostrov ovládnut Benátskou republikou, středověká pevnost, kterou si můžete prohlédnout i v současné době.

Nad Myrinou se nachází Kastro, které zřejmě bylo v antickém období chrámovým městem, ale dnes zde uvidíte vliv benátského období.

Ve městě se také nachází zajímavé archeologické muzeum s artefakty z celého ostrova a s prehistorickými archeologickými nálezy z nedalekého Polyohni, stejně jako z Ifaistie a Kaviria.

Kostel Zoodochos Pigis je zajímavý pro ty návštěvníky, kteří se zajímají o historii. Stojí zde socha mladé dívky Marouly, který v 15. století bojovala proti Turkům. Nedaleko Myriny leží krásné místo Kondias s tradičními vilami.

Poliochni je další zajímavou archeologickou oblastí, jeho obyvatelé odtud odešli v polovině 2. století př.n.l. pravděpodobně díky zemětřesení. V Repanidi se nacházejí ruiny starého byzantského hradu.

28 km od Myriny je obec Kaminia, kde jsou pozůstatky starého osídlení Polyohni a nedaleko se nachází Moudros, které bylo původně hlavním městem Limnosu. 31. října 1918 zde bylo uzavřeno příměří mezi Tureckem a Trojdohodou (Triple Entente), tedy spojenci – Ruskem, Francií a Velkou Británií.

Pokud se vydáte směrem na jih k jihovýchodním ostrohu, dojedete k místní "Sahaře", rozsáhlé krajině s písečnými dunami.

Před severovýchodním cípem ostrova, u obce Plaka, odpočívá na dně moře osídlení Castello Plaka, které bylo zničeno během zemětřesení. Za klidného počasí ho můžete zahlédnout z lodi pod hladinou. Podél východního pobřeží leží mořské jezero Aliki a jezero Chortarolimni, které je ale v létě vyschlé.

Ostrov Limnos je dobře známý pro své víno a bylinný med. Kromě oliv a výroby sýrů jsou hlavním zdrojem příjmů pro chudé obyvatele také obilniny a hospodářská zvířata.

Ostrov možná mezi turisty není také moc populární proto, že je díky své geopolitické poloze uprostřed Severního Egejského moře velkou vojenskou základnou. Ovšem velké armádní letiště je využíváno také pro civilní účely.

Ostrov Limnos a město Myrina na pobřeží
Autor: sum2004

Místo

Moudros, Limnos 39° 52' 27.1488" N, 25° 16' 10.38" E
Location

Řecko na Facebooku