Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Karpathos, 1. část

Ostrov Karpathos s přístavem
Autor: john.nousis

Karpathos je řecký ostrov, ležící zhruba v polovině cesty mezi dalšími ostrovy Kréta a Rhodos. Turistický ruch se tady v poslední době rozvíjí rychlým tempem, přesto je ostrov stále ještě vhodný pro ty cestovatele, kteří hledají klid.

Na Karpathosu žije přibližně 6 000 obyvatel, nachází se zde i malé mezinárodní letiště pro charterové lety. V Řecku je ostrov proslavený svou tradiční kulturou. Díky tomu, že je odlehlý, se zde zachovaly staré tradice. Například tanec "Pano Choro“ se tančí jenom zde.

Hlavním městem je Pigadia (psáno také Pigadhia), kam každý den přijíždějí do přístavu trajekty. Najdete zde hotely, soukromé penziony, taverny, banky i obchody. Hodně taveren je umístěno podél plážové promenády.

Kromě Pigadie ale najdete na ostrově také vesnice s opravdu dobře vybudovanou turistickou infrastrukturou, s hotely i restauracemi od střední po vyšší cenovou skupinu. Ty jsou umístněny především na jihu ostrova. Nacházejí se zde také krásné, bílé písečné pláže.

Amopi, které je vzdáleno jen několik kilometrů od hlavního města směrem na jih, se vyvinulo v malé turistické letovisko. Oblast na severu je téměř neobydlená a je ideální pro delší pěší túry. V blízkosti malého přístavu Diafani je volné místo pro kempování. Oficiální kemp nebo mládežnickou ubytovnu bohužel na ostrově nenajdete.

Také vnitrozemí ostrova je ideální pro túry. Horské vesnice, které leží až ve výšce 1.200 metrů, zůstaly díky své vzdálenosti od mezinárodního letiště nedotčeny turismem. Opravdu pozoruhodná je známá vesnice Olymbos na severu, jejíž domy jsou nalepeny na svahu hory jako vlaštovčí hnízda.

Jídlo a pití

Původní řecká kuchyně na Karpathosu je jednoduchá a vydatná. Z velké části ji tvoří ovoce a zelenina z vlastních zahrádek a polí. Na jídelníčku najdete plno neobvyklých vegetariánských pokrmů, saláty i husté polévky.

Ke specialitám ostrova patří fassoláda (polévka z bílých fazolí s mrkví a celerem) a kokkinistó (jehněčí maso vařené v hliněném hrnci). Na chuť grilovaných vnitřností koketétsi si asi budete muset zvyknout.

V každém případě byste měli vyzkoušet menoúles – sardelky marinované v soli a oleji – a sytou rybí polévku psárosoupa. Ze sladkého řeckého pečiva vám zachutnají loukoumádes, koule z kynutého těsta přelité medem. Méně kalorický je pak jogurt s medem.

Když si Řekové domluví schůzku, patří k ní neodmyslitelně káva. Měli byste si objednat výslovně kafé elinikó neboli Greek Coffee, jinak vám místo silné kávy připraví instantní kávu. Do vody se dává káva spolu s cukrem, proto byste měli říct už při objednávání, jak sladkou kávu si přejete.

Víno se na ostrově moc nepěstuje. Růžové víno seženete nejsnáze ve vesničce Othos, která leží uprostřed hlavní vinařské oblasti.

V Pigadii i v jiných turistických centrech najdete řadu restaurací, které hostům podávají mezinárodní a řecké pokrmy. Vydatnou domácí stravu můžete ochutnat v tavernách v horských vesničkách. V rybářských osadách zase můžete okusit čerstvou rybu. Několik dobrých rybích restaurací najdete v malé vísce Finiki na jihu ostrova.

Karpathos s pláží Apella
Autor: ufoncz

Místo

Přístav Pigadia, Karpathos 35° 30' 34.146" N, 27° 12' 55.7136" E
Location

Řecko na Facebooku