Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Kalymnos, 2. část

Část řeckého ostrova Kalymnos
Autor: Mikey Bean

Ostrované dnes žijí především z lovu mořských hub, z cestovního ruchu a zemědělství. Objevíte zde i včelíny, jejich med se mimo jiné prodává v gurmánských restaurací po celém Řecku.

Vzhledem k nedostatku užitkové vody zde zemědělství nehrálo nikdy nějak zvláštní roli. Zemědělské plochy se nacházejí především v údolích Vathy a Pothia a na náhorní plošině u Argosu.

Jediná opravdu významná zemědělská oblast se nachází v údolí Vathi, kde se na 1500 ha pěstují citrusové plody a na více než 100 ha polní zelenina. Zelenina se však stále více pěstuje ve fóliovnících.

Ovšem její vypěstované množství zdaleka neuspokojuje celkové nároky místních obyvatel a návštěvníků ostrova a je nutno ji dovážet. Především tu koupíte zeleninu ze sousedního ostrova Kos, ale také až z města Athény. Kolem vesnice Argos se pěstují olivy a vinná réva.

Kalymnos je i centrem pobřežního rybolovu Dodekanských ostrovů. Významný je především lov mečounů.

Ovšem nedostatek odpovídajícího rybářského vybavení, nekontrolované rybaření a nedostatek povědomí o ochraně životního prostředí tu jsou příčinou znatelného celkového zhoršení mořského prostředí.

Cestovní ruch tady není tak rozvinutý jako na jiných okolních ostrovech. Pouze 35 % návštěvníků ostrova Kalymnos jsou v současné době cizinci.

Ve srovnání s ostatními ostrovy zde lidé mluví jiným dialektem, který se liší od ostatních Dodekanských ostrovů. Někteří lidé tvrdí, že je to kvůli dórskému původu.

V hlavním městě Pothia můžete navštívit malé muzeum o ostrově. Nachází se zde také kostel zasvěcený Kristu.

O něco dále objevíte klášter Ag. Savas, který je otevřen i pro veřejnost a rozhodně stojí za návštěvu. Při návštěvě kláštera si určitě zakryjte ramena pokud jste žena, a vezměte si dlouhé kalhoty, pokud jste muž.

Chorio je starobylé hlavní město Kalymnosu, kde můžete navštívit hrad Kastro Chrysocheiras, kde sídlil řád Johanitů.

Zajímavá je také citadela Pera Kastro z 9. století a pozůstatky kostela Ježíše z Jeruzaléma z 5. století. Symbolem ostrova je velký kříž východně od přístavu, který je osvětlen v noci modrým světlem.

Turistické centrum ostrova se jmenuje Vathy, leží na východě ostrova v zátoce. Je to nejzelenější část ostrova a ještě před několika lety to byla malá vesnička, která byla obývána hlavně rybáři a zemědělci.

Masouri severozápadně od hlavního města je s několika hotely dalším turistickým místem. Myrties na severu se nachází hned vedle malého ostrova Telendos, které bylo ještě před tisíci lety spojeno se zbytkem ostrova.

Ostrov Kalymnos a město Pothia
Autor: Mikey Bean

Místo

Chorio, Kalymnos 36° 57' 56.8008" N, 26° 57' 24.7248" E
Location

Řecko na Facebooku