Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Evia (Euboia)

Řecký ostrov Evia podněcuje fantazii. Jakýsi dávno zapomenutý básník tento ostrov nazval "velkou a pestrou klenotnicí Řecka". Těmto nadšeným slovům dávají za pravdu husté, temně zelené lesy, strmé horské svahy bez porostu, bílé pláže, úrodná pole a všudypřítomné moře, jehož barva se mění od tyrkysově modré po smaragdově zelenou. Vrcholky hor a hluboká údolí zdobí idylické vesničky, které vypadají, jako by je namaloval malířský krajinář.

Osamělé kláštery lákají návštěvníky, aby si odpočinuli v tichých a chladných klenutých místnostech. Oblast Řecka, která připomíná ráj, je vzdálena necelých 100 km od hektického, moderního velkoměsta Athény. Středověké dlážděné cestičky a prastaré stezky pro muly se táhnou přes hory a hluboká údolí po celém ostrově, sahají od jednoho pobřeží k druhému. Krajinu s bohatou historií a kulturou poznáte nejlépe pěšky, z koňského hřbetu nebo na terénním kole.

Rozpadlé budovy, které kdysi postavily již zaniklé národy, vyprávějí napínavé příběhy o bozích a démonech, ale i o bohatém životě dávných obyvatel. Makedonské hroby, francké pevnosti a benátské věže dodnes svědčí o pestré historii ostrova, na němž se často odehrávaly válečné boje.

Dnes tu ale čeká na turisty mírumilovný obraz: během dlouhé letní sezóny rozmazlují teplé sluneční paprsky na písečných plážích všechny milovníky sluníčka a vodních sportů, ať už přijedete sami nebo s celou rodinou. Už při příjezdu na ostrova vás upoutají starobylé vesničky s prostými domky s bílou omítkou.

Evia o rozloze 3660 km2 a s přibližně 220 tisíci obyvateli je po ostrově Kréta druhým největším řeckým ostrovem. Jeho hlavním městem je Chalkida, dříve nazývané také Chalcis. Najdete zde ale i řadu dalších malých měst jako jsou Karystos, Kymi, Psachna, Aliveri, Edipsos anebo Limni. Ostrov je s pevninou spojen dvěma mosty, z nichž jeden vede přes nejužší průliv na světě, o šířce 40 metrů.

Řecko na Facebooku