Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Evia a aktivity

Řecký ostrov Evia - soutěska Harakas

Na severu a jihu ostrova Evia roste hustá vegetace, uprostřed se nachází spíše pustá, skalnatá krajina a kolem dokola se rozkládá temně modré Egejské moře s rozlehlými plážemi. Možnosti jak strávit dovolenou na tomto řeckém ostrově jsou stejně tak pestré jako krajina.

Krásný, i když poměrně náročný způsob jak poznat pozoruhodnou skalnatou krajinu v nitru ostrova je pěší turistika. Soutěskou Harakas k východnímu pobřeží ostrova a krásné pláži vede přibližně pětikilometrová trasa. Na pochod by se měli vydat i milovníci kultury, kteří jinak běžně turistiku nevyhledávají. Památky na ostrově však za tu námahu rozhodně stojí. K tzv. "Dračím domům", prastarým kamenným stavbám, vede zajímavá trasa, na které poznáte i starověké město Styra.

Na zalesněných svazích horského masívu Dirfis si přijdou na své i nadšení horolezci. Hned dvě náročné trasy nabízejí strmé stoupání a zavedou vás rovněž do jeskyní přírodního původu. Krásy ostrova velmi dobře poznáte i na kole. Krasové vnitrozemí a typicky řecké štěrkovité trasy jsou přesně to pravé pro vášnivé horské cyklisty.

Milovníky jezdectví zase povedou po neschůdných cestách koně s jistým krokem. Některé statky nabízejí vyjížďky po ostrově, ovšem zkušení jezdci klusají při západu slunce po písečných plážích na vlastní pěst.
Rekreační sportovci jistě budou váhat, jaký vodní sport si mají vybrat. Pobřeží Evie nabízí široké možnosti: od surfování přes potápění a šnorchlování až po plachtění.

Ostrov Evia a jeden z Dračích domů
Ostrov Evia s horským masívem Dirfis

Místo

Pláž Harakas Beach 38° 11' 53.034" N, 24° 16' 16.8204" E
Location

Řecko na Facebooku