Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Olympská riviéra - jídlo a pití

Řecko - grilované maso
Autor: avlxyz

Na úrodných polích Olympské riviéry se pěstuje víno a různé druhy zeleniny, v rozlehlých lesích žije mnoho divokých zvířat. Bohatství země se odráží i na jídelních lístcích místních restaurací. Pokud chcete ochutnat tu pravou řeckou domácí kuchyni, navštivte ouzerie a taverny spíše v menších obcích a městech.

Co kuchaři právě připravili, to se můžete dočíst na tabulích u vchodu – pokud ovšem nebudou rychlejší jiní hladoví návštěvníci. I ten, kdo neovládá řecký jazyk, brzy zjistí, že Řekové nemají příliš komplikovaný způsob pohoštění. Pohled do hrnce kuchaře vás v okamžiku zbaví všech rozpaků.

Čerstvá grilovaná zvěřina, ovoce a rajčatové omáčky doprovázejí populární rýžové nudle - a chutná večeře je hotová. K občerstvení se nabízí široký výběr "mezedes". Rafinované jednohubky, grilovaný lilek, plněná rajčata, olivy a chutný pikantní salát s kalamáry jsou přímo povinností při pití ouza. Častěji než anýzová pálenka se podává na stůl v oblastech Katerini, Litochoro nebo Leptokaria spíše domácí pálenka tsipouro.

Jako dezert nabízí řecká oblast Olympská riviéra sladké kalorické bomby. Kromě lepeného sladkého pečiva z listového těsta je zvláště oblíbená místní specialita. Hostitelé tradičně nabízejí svým hostům hodně sladké, v rosolu zavařené ovoce, tzv. džem na lžičce. K tomu je nejlepší horká káva elliniko.

Řecko - jedno z jídel
Autor: avlxyz
Řecko - čerstvé ovoce
Autor: avlxyz

Řecko na Facebooku