Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Olymp

Panorama horského masivu Olymp
Autor: stefg74

Olymp se nachází v Řecku, nebo lépe řečeno, v Makedonii, tj. v severním Řecku v blízkosti pobřeží Thermalského zálivu. Podle řecké mytologie byl domovem bohů. Měl zde přebývat Zeus společně se všemi důležitými bohy.

Jako Olymp se ale označuje celé pohoří, tedy nikoliv pouze jeden vrchol. Horský masív se nachází na východním pobřeží Řecka, v Makedonii, v blízkosti města Litochoro, asi 20 km jižně od města Katerini.

V tomto pohoří se nachází nejvyšší vrchol v Řecku, Mytikas, s nadmořskou výškou 2.918 metrů. Ale je zde i mnoho dalších vrcholů, které přesahují 2.000 metrů, jako například Skolio (2.911 m), Stefani (2.909 m, někdy označován jako Zeusthron) nebo Skala (2.866 m).

Mezi vrcholy Skala a Mytikas se rozkládá horský hřeben Kakoskala, po kterém lze poměrně snadno vylézt na Mytikas. Na vrcholu Profitis Ilias se zase nachází nejvýše položená kaple na Balkáně.

Poprvé zdolal pohoří Olymp v roce 1862 Heinrich Barth, ovšem tehdy nedosáhl hlavního vrcholu Mytikas. Ten zdolali až Christos Kakalos, Frédéric Boissonas a Daniel Baud Bovy dne 2. srpna 1913.

Olympský masiv se vyznačuje zvláštní geologickou formací a jedinečnou flórou a faunou. Proto zde byla v roce 1938 vyhlášena přírodní rezervace a v roce 1981 biosférická rezervace UNESCO.

Mytologie

V řecké mytologii byl Olymp pohořím bohů, a tak představovalo toto místo spirituální a duchovní oblast. Zobrazuje zároveň nebeský koncept řecké mytologie a je obýván bohy, polobohy, potomky bohů a jejich služebníky.

V užším slova smyslu zde obývalo 12 míst 12 olympských bohů: Zeus, Poseidón (bůh moře), Héra (manželka Dia), Démétér (bohyně plodnosti země), Apollón (syn Dia), Artemis (bohyně lovu, dcera Dia), Athéna (bohyně moudrosti, dcera Dia), Arés (bůh války), Afrodita (bohyně lásky), Hermés (syn Dia, posel bohů), Héfaistos (syn Dia, bůh ohně) a Hestiá (sestra Dia).

Podle jiné tradice "nežili" bohové na tomto pohoří, ale přetrvávali v jiné formě existence. Spíše bylo toto pohoří božským palácem, kde se bohové scházeli k poradám a během svátku, a ve kterém bylo přesně dvanáct jejich obydlí.

Turistika

Olymp je jedním z nejpopulárnějších pohoří v Řecku. Jeho impozantní výšky, mýtické kouzlo a snadná dostupnost fascinuje a přitahuje tisíce návštěvníků ze všech koutů země, ale i z celého světa.

Silnice a cesty, které vedou přes pohoří, jsou součástí velké propojené sítě, je zde mnoho turistických stezek a ti návštěvníci, kteří nejsou zrovna příznivci hor nebo nemají velké znalosti o pohoří Olymp, mohou obdivovat pestrou flóru a faunu.

Pro turistiku se nejlépe hodí evropská trasa E4, která vede na západ od Litochora přes rokli Enipea.Zajímavá je také řecká turistická stezka O2, která spojuje vrchol na jižní straně s poloostrovem Pilion.

U mnoha rozcestí jsou lavičky v blízkosti pramenů nebo vodopádů, které umožňují návštěvníkům příjemné chvíle odpočinku. Lesní služba umístila na různých křižovatkách informační panely s mapou národního parku a užitečnými turistickými průvodci.

Olymp - vrcholek Mytikas
Autor: stefg74
Olymp - vrcholek Skala
Autor: stefg74

Místo

Olymp 40° 4' 59.9988" N, 22° 21' 0" E
Location

Řecko na Facebooku