Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Nei Pori

Řecké letovisko Nei Pori, Olympská riviéra

Nei Pori (řecky Νέοι Πόροι, Neoi Poroi) je prázdninové letovisko na pevnině v severovýchodním Řecku, u Soluňského zálivu. Leží na úpatí hory Olymp, od města Soluň (Thessaloniki) je vzdálené asi 45 minut a patří k okresu Dion-Olymbos.

Jak už název (v překladu Nové Pori) napovídá, bylo městečko v rámci státního programu na konci sedmdesátých let 20. století nově zrekonstruováno, s úmyslem zpřístupnit horskou vesničku Palei Pori (Staré Pori), která je vzdálená asi 11 km, turistickému ruchu. Ta se totiž nemohla dostatečně rozvíjet v chladnějsím horském regionu. Dnes je z ní oblíbený turistický cíl s širokou písečnou pláží.

Nové místo bylo velkoryse vybudováno podle italského Lido di Ostia. Žádný dům v obci se nenachází více než 250 metrů od pláže. Přední část obce leží směrem k sousednímu místu Platamonas, v prostřední části se nachází geografický střed s kostelem a zadní část má zase nejnovější architekturu. Plážová promenáda spojuje celé město a je přes 2 km dlouhá. Podél ní narazíte na řadu restaurací, taveren, kaváren, snack barů a občerstvení s venkovním posezením. Nei Pori je považováno za nejoblíbenější přímořské letovisko na Olympské riviéře.

Dokonce i o nejnavštěvovanějších víkendech v srpnu nabízí široká a nekonečně dlouhá písečná pláž návštěvníkům dostatek prostoru pro slunění. V několika částech jsou k zapůjčení lehátka a slunečníky, stejně jako různé možnosti vodních sportů. A to především během letní sezóny.
Jezdí zde minivláček s několika zastávkami v Nei Pori a Platamonasu, a také koňské povozy.

Kromě již zmíněných restaurací, barů a kaváren se u státní silnice nachází diskotéka pod širým nebem (cca 2,5 km od centra). Půjčovny aut, motorek a kol nebo výlety lodí najdete podél pobřeží od přístavu Platamonas. Ve sportovním klubu Spanopoulos Athletik Club (asi 500 m od centra) jsou k dispozici tenisové kurty, velký bazén, fitness centrum, kavárna a bar. Někdy se tady konají i tradiční řecké folklórní večery. V blízkosti klubu je venkovní motokárová dráha.

Místo

Nei Pori 39° 58' 38.9568" N, 22° 39' 1.332" E
Location

Řecko na Facebooku