Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Naxos

Řecko - ostrov Naxos
Autor: Random_fotos

Naxos je nejen největší ostrov Kykladského souostroví, ale může se pochlubit i nejvyšší horou a nejrozlehlejšími olivovými háji na Kykladech. Tato superlativa však nestačí vystihnout nádheru tohoto úrodného ostrova, k němuž patří dlouhé, nedotčené pláže.

Kromě toho se na ostrově tyčí dvě nejvyšší hory Kykladského souostroví, Zeus a Koronos. Obě dosahují výšky kolem 1000 m. Život obyvatel je ovlivněn hlavně zemědělstvím. K hlavním zemědělským produktům patří především víno, olivový olej, maso, brambory, mléko a sýr. Místní obyvatelé jsou velice pohostinní a také velmi hrdí na svůj ostrov.

Naxos měl velký význam již v řecké mytologii. Na ostrově vyrostl nejdůležitější bůh Zeus, který později zplodil Dionýsa, boha vína. Ten zase pojal za manželku Ariadnu, kterou její milý na Naxu opustil. Na její počest nechal Dionýsos postavit skvostný palác – podle legendy stál přesně na tom místě, kde se dnes nachází poznávací znamení ostrova, známá brána. Ostrov je přitažlivým turistickým cílem hlavně díky historickým památkám: antickým sochám, byzantským kapličkám a benátským obytným věžím.

Od dob antiky se na ostrově těží a zpracovává mramor, o špičkovém sochařském umění svědčí nejen slavná brána z Naxu. K pozoruhodným turistickým cílům patří rovněž Muzeum archeologie a obrovské sochy "kúroi", které kvůli vadě materiálu nebyly dokončené a dnes si je můžete prohlédnout v soukromé zahradě.

Ve městě Naxos panuje velmi čilý ruch. Historická část pod benátskou pevností zve k procházkám po idylických zákoutích, schodištích a uličkách. V nitru ostrova narazíte na horské masivy a vápencové skály, které jinak najdete pouze v Alpách. Měli byste se také zastavit v některé ze starých vesniček a u šálku kávy na sebe nechat působit klid a krásu okolí.

Pláže v blízkosti měst jsou velmi dobře dostupné a najdete na nich širokou nabídkou aktivit a vodních sportů. O pár metrů dále už ale budete uprostřed písečných dun sami jen s mořem a sluníčkem.

Naxos - brána
Autor: Random_fotos

Řecko na Facebooku