Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Nafplio a památky, 1. část

Jedna z ulic řeckého města Nafplio
Autor: HBarrison

Město Nafplio, známé také pod názvem Nauplion, je se svými křivolakými uličkami ve staré části a malebným náměstím považováno za nejkrásnější město na poloostrově Peloponés. Přístavní město, které má asi 12 tisíc obyvatel, leží v Argolském zálivu na úpatí mocné skály, asi 10 km od města Argos. Poskytuje dobrý výchozí bod pro výlety např. do Mykén, do oblasti Epidaurus a také výborné koupání v okolí.

V letních měsících si zde mnoho turistů užívá spousty taveren, kaváren a restaurací. U města se nachází v zátoce Arvanitia 40 metrů široká oblázková pláž. Přestože tato pláž žádné krásy nenabízí, je v létě díky blízkosti města často přeplněná. Na pláži najdete kiosek, bar, restaurace a šatny a je také možné si pronajmout šlapadla. Nejkrásnější písečné pláže se ale nacházejí asi v 11 km vzdáleném okolí města Tola.

Kostel Agiou-Spiridonos, který se nechvalně proslavil jako místo činu tragické vraždy prvního řeckého premiéra Ioannise Kapodistriase 9. října 1831, se nachází v ulici Papanikolaou. Útok byl naplánován konzervativní opozicí Mavromichalis a díry po kulkách jsou ještě dnes viditelné na zdi za sklem. Některé obrazy zde také připomínají toto nechvalné krveprolití.

Hrad Akronafplia se nachází na malém poloostrově v přední části města Nafplio a zahrnuje pozůstatky tří hradů, které pocházejí od Řeků, Franků a Benátčanů. Některé ruiny byly nyní dostavěny a byl zde také vybudován luxusní hotel. Bastion se dvěmi věžemi Grimani z roku 1706 dnes dominuje celému poloostrovu. Trochu na západ, na úpatí skalních útesů, pak najdete zbytky byzantské stavby.

Pevnost Akronafplia a část města Nafplio
Autor: anjči

Místo

Nafplio 37° 33' 57.3948" N, 22° 47' 47.9976" E
Location

Řecko na Facebooku