Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Korint

Peloponés - Korint

Korint (řecky Κόρινθος Kórinthos) je město na Korintské šíji (Isthmos), úzkém pruhu země, který spojuje poloostrov Peloponés a řeckou pevninu. Na západ od této šíje leží Korintský záliv. Korint je po obcích Patras a Kalamata třetí největší město (asi 60 tisíc obyvatel) na Peloponésu a zároveň administrativní sídlo stejnojmenné prefektury. Město je obklopeno pobřežní rovinou Vocha na západě, na východě pohořím Geraneia, na jihu pohořím Oneia a vesnicemi Lechaio, Examilia, Kalamaki a Loutraki. Leží asi 80 km západně od města Athény.

Starý Korint má velikou historickou hodnotu, byl kdysi jedním z předních měst Řecka. Hlavním turistickým lákadlem je Apollonův chrám, vybudovaný na kopci. Obzvlášť hezkým zážitkem je, pokud se těsně před zavírací dobou vydáte na procházku po antických vykopávkách, tehdy je zde člověk skoro sám a můžete si to pořádně užít. Měli byste navštívit také akropoli Acrocorinth, malé středověké městečko na kopci nad starověkým Korintem. Známé jsou především jeho středověké hradby.

V létě je zde oblíbenou aktivitou kromě návštěvy památek také koupání v moři. Milovníci adrenalinu si mohou vyzkoušet bungee jumping a skočit si na laně z mostu nad Korintským průplavem (asi 70 vysoký, cena přibližně 60 euro).
Nedaleko se nachází Loutraki, léčebné lázně s velkým kasinem a dlouhou plážovou promenádou s mnoha restauracemi a místními "ouzeries".

Starý Korint - Apollonův chrám
Autor: ClixYou
Acrocorinth - středověké hradby
Autor: goingslowly
Geografie: 

Řecko na Facebooku