Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Kláštery Meteora

Klášter Agios Stefanos
Autor: quicksilver_

Řecké kláštery Meteora se nacházejí na východ od pohoří Pindos, v blízkosti města Kalambaka. Jsou zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Název Meteora je odvozen od slova "meteorizo​​, což znamená "zvedat do výšky". Tento název popisuje umístění klášterů, které byly postaveny na vysokých skalách. a někdy to vypadá, že se vznášejí v mlhavém vzduchu.

Celé zařízení se skládá z 24 jednotlivých klášterů a pousteven, ze kterých je dnes obýváno pouze šest. Zbývajících osmnáct klášterů je dostupných jen velmi těžko nebo byly z důvodu nebezpečí zhroucení opuštěny.

Pokud se sem dostanete, budete mít pocit, jako byste se náhle ocitli na jiné planetě. Skalní sloupy vypadají, že se chtějí dotknout samotného nebe v jinak rovinaté krajině, a působí to jako sci-fi. A na jejich vrcholu trůní starý klášter, okázalý a velmi působivý.

Někdy v 11. století se v jeskyních těchto vysokých skal začali usazovat pravoslavní poustevníci, daleko od zbytku světa. Pomalu se začali sami organizovat, jednou týdně se potkávali na trhu a ve 14. století pak započali s prvními stavbami, přičemž je brána v potaz i taková úvaha, že lidé a mniši se tímto způsobem chtěli ochránit před útoky Turků, kteří byli právě na vojenském tažení.

První klášter Megalon Meteoro (tzv. Velký) byl postaven v období mezi roky 1356 - 1372 a to díky mnichovi jménem Athansios, který také ustanovil pravidla pro klášterní život. Bohatství sem bylo nasměrováno poté, co se zde v Meteoře stal jeden z členů srbské královské rodiny mnichem a klášter pak začal hrát vedoucí roli.

K dalšími neporušeným klášterům v Meteoře patří Varlaam, Roussanou, Agia Trias (Nejsvětější Trojice), Agios Nikolaos a Agios Stefanos. Přímo zlaté časy zažívaly v 16. století, ale posléze začaly kláštery upadat.

Hned u Meteory se nachází jeskyně Theopetra, která je jedním z nejdůležitějších prehistorických míst v Řecku, protože tu byly nalezeny stopy ještě z předneolitického období.

Jeskyně je skutečně jedinečná, protože byla obývána již v polovině starší doby kamenné a je proto velice důležitá, protože ukazuje jakýsi přechod života v dnešním Řecku od časů paleolitu k neolitu. Mezi nálezy jsou nástroje vyrobené z kamene a některé i z hlíny.

Spatříte zde fascinující krajinu, kde se také natáčela bondovka "Jen pro tvé oči" s Rogerem Moorem jako představitelem známého agenta 007, Jamese Bonda. Hrdinové i padouši tehdy vylezli na vysoké "krápníky" a i dnes se dají najít lidé, členové horské organizace, kteří jejich příkladu následují.

Denně zde zastavují autobusy z téměř všech částí Řecka. Pořádají se sem 1-denní výlety z měst Soluň, Chalkidiki, Athény i ze Severních Sporad. Ubytování je pak možné v nedaleké vesničce Kastraki.

Klášter Varlaam
Autor: jeff
Klášter Agia Trias
Autor: quicksilver_
Geografie: 

Místo

Meteora, Řecko 39° 43' 1.5492" N, 21° 38' 1.5324" E
Location

Řecko na Facebooku