Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Jižní Řecko - Attika

Attika - Athény

V jižním Řecku se nacházejí dvě oblasti, které jsou navštěvovány těmi, kteří ještě – jak se říká – hledají řeckou zemi, která má ještě duši: Attika, krajina kolem Athén a poloostrov Peloponés.
Attika nabízí mnoho zajímavých věcí, okouzlující je například Poseidonův chrám na mysu Sounion v jižní části nebo také bojiště u Marathónu. Každý, kdo vystoupá na dvanáct metrů vysoký pohřební kopec, pod kterým leží mrtví Řekové, si může představit, jak to asi tenkrát vypadalo.

Také hlavní řecké město Athény patří do Attiky. Nachází se na malé rovině, zcela obklopené horami a otevřené jen na jedné straně - směrem k moři, k přístavu Pireus. Když se k tomu přidají ještě více než dva miliony obyvatel zjistíte, že Athény jsou bohužel nepřehledné, ne příliš krásné a velmi rušné. Ale je zde zase mnoho nádherných památek, jako třeba Akropolis, dvě velká antická divadla, řada dalších historických budov anebo Národní archeologické muzeum, ve kterém najdete ty nejlepší a nejzajímavější nálezy.

Athénský Akropolis je skalnatý vrch, 300 metrů dlouhý a 150 metrů široký, na kterém stál dříve mykénský hrad a který se pak stal svatou horou. Nacházelo se zde hodně chrámů, brány a sochy, které byly opravdu postaveny s velkou pompou. Bohužel Turci, po dobytí města roku 1456, použili hlavní chrám Parthenon také jako skladiště prachu, který v 17. století explodoval a tak z celé té nádhery zbyly pouze trosky.
Zajímavá je určitě také Plaka, spleť klikatých uličkek křivolakého starého města v blízkosti Akropolisu, kde se můžete najíst ještě v originálních tavernách za zvuku kytar a bouzukis.

Ti, kteří se zajímají jen o řeckou klasiku, by měli zůstat pouze v Attice a na poloostrově Peloponés. Zde se nachází (na rozdíl od Delf) všechno na jednom místě. Všechno, co vytvářelo krásnou a vznešenou řeckou historii - včetně Olympie a Sparty a dalších míst minulosti.

Attika - Poseidonův chrám
Athény - Akropolis

Řecko na Facebooku