Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Jídlo a pití v Řecku

Řecko - Soutzoukakia

Čerstvé ryby, maso z ovcí nebo koz, kuřecí nebo králičí, hodně zeleniny, olivový olej, čerstvé bylinky a česnek, to jsou základní ingredience pro pikantní řecká jídla. Mimo to najdete v jídelníčku vydatná jídla "v jednom hrnci" - jehněčí, skopové a kozí maso a různé zeleninové pokrmy. Populární je například lilek, rajčata a papriky, které jsou plněné rýží, mletým masem a čerstvými bylinkami. Také keftedes, smažené kuličky nebo placky z různé zeleniny, jako je cizrna nebo cuketa, patří mezi tradiční pokrmy. Většina masitých jídel pochází z prasat, králíků a ovcí.

Doporučuje se vyzkoušet například soutzoukakia - karbanátky v omáčce z červeného vína. V žádném případě by si člověk neměl nechat ujít lahodné mezédes, malé jednohubky, které se podávají k ouzu nebo pivu. Patří mezi ně různé kaše z lilku a jikry, v oleji smažené malé ryby, papriky a cukety a samozřejmě také plněné vinné listy a olivy.

Snídaně bývají poměrně jednoduché, jí se vynikající řecký jogurt s medem nebo je bohatý výběr čerstvého ovoce. Typický ovčí a kozí sýr se nejlépe hodí k chlebu, salátu a řeckým vínům, jako je například Retsina, pryskyřičné bílé víno. Po jídle, nebo už jako předkrm, se doporučuje ochutnat řecký anýzový likér ouzo.

Řecko - Mezédes
Řecko - jogurt s medem

Řecko na Facebooku