Jste zde

Domů » Historie

Informace o Řecku, 2. část

Olympie
Autor: RG1033

Řecká civilizace je jednou z nejvýznamnějších v dějinách celého světa. Řecko bylo osídleno již od pravěku, jeho historie začíná před více než 3000 lety, počínaje dobou bronzovou a vývojem v období mínojském, mykénském a kykládském, po němž následuje klasické období řecké, období helénské, římské, éra byzantská, středověk a obsazení korzáry, Benátčany a Turky a konečně moderní doba, datující se rokem 1821 a řeckým osvobozeneckým bojem.

Helénská republika a její ostrovy nabízejí krásná nevšední místa a rozmanitou přírodu i kulturu – nádhernou krajinu, vysoké hory, překrásné pláže a důkazy o existenci dlouhé historie.
Řecko jistě nadchne všechny turisty a uspokojí jejich nejrůznější přání. Sportovci, milovníci kultury a historie i divokých plážových párty si zde jistě přijdou na své.

Najdete zde pohoří i horské plošiny, husté a zelené lesy, krásné olivové háje a historická města s mnoha zajímavými památkami. Bohatou a několik tisíciletí dlouhou historii Řecka potkáte všude na pevnině i na ostrovech. Památky jako jsou například Athény, Delfy, Mykény, Olympie, Delos nebo Knossos na Krétě patří k těm nejvýznamnějším a nejlépe zachovalým na celém světě.

Řecko má mírné středomořské klima, ačkoliv na mnoha místech v severním Řecku bývají v zimě nízké teploty a také vydatná sněhová pokrývka. Navštívit tak zde můžete i perfektně zařízená střediska pro zimní sporty. Léta mohou být velmi horká, a to obzvláště na pevnině. Ostrovy mají však mírnější klima, a to zejména v létě, protože tady vanou severní větry, známé jako "meltemi".

Řecká jídla jsou vyhlášená a oblíbená v mnoha zemích. V Řecku budete mít možnost si to vyzkoušet v mnoha místních tavernách a restauracích. Mezi nejznámější řecké pokrmy patří plněná rajčata, mousaka (druh řeckého jídla z lilku), plněné vinné listy, keftedes (karbanátky), stifado (králičí nebo hovězí s šalotkou), chobotnice, humři, krevety, mečoun a samozřejmě slavný řecký salát.

Země je také přímo rájem pro vegetariány. Ve všech restauracích si můžete objednat mnoho čerstvé zeleniny a salátů, jako např. zelené fazole, ibišek, hrách, syrovou i vařenou zeleninu, ředkev a nejrůznější vynikající dušená masa se zeleninou a podobně. Ve velkých městech a na velkých turistických ostrovech můžete také najít známé mezinárodní řetězce rychlého občerstvení. Nejznámější je, jako tady ostatně asi všude, masový špíz souvlaki.

Místo

Delfy 38° 28' 56.9712" N, 22° 29' 22.4088" E
Location

Řecko na Facebooku