Jste zde

Domů » Historie

Informace o Řecku, 1. část

Athény - Parthenón
Autor: Samuel Lavoie

Řecko je země známá po celém světě svou slavnou historií. V Řecku se zrodila demokracie a starověká řecká civilizace položila vlastně základy pro moderní západní civilizaci. Řecká filozofie a filozofové pak ovlivnili celou západní civilizaci. Někteří z největších filozofů všech dob, jako např. Sókratés, Platón, Aristoteles, Epikúros a mnoho dalších se narodili právě v Řecku.

Drama a divadlo mají svůj původ též v Řecku a významní spisovatelé, jako Eurípidés, Aristofanés, Sofoklés a Aischylos jsou nesmrtelně zapsáni do historie svými díly, jako Elektra, Ifigenia, Oidipus anebo Médeia. V lidských dějinách pak zažilo Řecko svůj zlatý věk v dobách Periklése, v čase helénské éry za Alexandra Velikého i během epochy Byzantské říše, a přežil téměř 1 000 let.
Řecké stavby, jako např. Parthenón, měly významný vliv na architekturu západního světa a mnoho budov je dodnes postaveno podle tohoto vzoru.

Zeměpisná poloha mezi kontinenty Afrikou, Evropou a Asií, byla jedním z důvodů, proč se Řekové vydali na cesty a vytvořili kolonie ve Středomoří a podél pobřeží Černého moře. Poté došlo ke sdílení nápadů a k výměně znalostí s ostatními dávnými kulturami, jako byli Egypťané, Féničané, Peršané a další národy kolem Středozemního moře. Mnoho řeckých mýtů má co do činění s řeckými koloniemi a zkoumáním nových oblastí, jako je např. Iásónova cesta, putování Argonautů, trojská válka anebo Odysseia.

Řecko je dnes moderní evropskou zemí a členskou zemí Evropské unie. Je každoročně oblíbenou prázdninovou destinací pro milióny turistů. Hory, ostrovy a města Řecka mohou nabídnout návštěvníkům celou svou historii, mytologii, průzkum různých zajímavých míst, přírodu a mnohé další zajímavosti.

Helénská republika se dnes nachází na Balkánském poloostrově a hraničí s Albánií, Makedonií, Bulharskem a s Tureckem. Je rozdělená do 10 geografických oblastí, 13 krajů a 50 prefektur. Hlavní geografické oblasti nebo také diamerismaty jsou: Thrákie (8578 km2), Makedonie (34 177 km2), Epirus (9203 km2), Thesálie (13 929 km2), pak pevnina a Euboia (24 391 km2), Peloponés (21 379 km2), Kréta (8335 km2), ostrovy v Jónském moři (2309 km2), ostrovy v Egejském moři (9129 km2) a Attika (427 km2).

Pevnina Řecka je převážně hornatá, s výjimkou planin Thessálie, Thrákie a Soluně. Nejvyšší horou je Olymp s 2919 metry, největším jezerem je Trichonis s rozlohou 421 km2 a nejdelší řekou Aliakmon s celkovou délkou 297 km. Hlavním městem Řecka jsou Athény, dalšími významnými městy jsou Soluň, Pireus, Patras, Heraklion, Kavala, Alexandroupolis anebo Korint.

Místo

Parthenón, Athény 37° 58' 12.9" N, 23° 43' 20.892" E
Location

Řecko na Facebooku