Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Epirus, 1. část

Část řeckého regionu Epirus
Autor: ioarvanit

Region Epirus se nachází v severozápadním Řecku a je jednou z mála oblastí řecké pevniny, která ještě nebyla zasažena turistickým ruchem. Zahrnuje jižní polovinu starověké stejnojmenné oblasti, jejíž severní část dnes patří k Albánii.

Region je na jihu ohraničen Ambrakským zálivem a krajinou Aetolia-Acarnania, na východě Thesálií a západní Makedonii, od které je oddělen pohořím Pindus. Na západě tvoří hranice pobřeží Jónského moře.

Dnešní řecká oblast má rozlohu asi 9200 km2, žije v ní kolem 350 tisíc obyvatel a je rozdělena do čtyř regionálních okresů Arta, Ioannina, Preveza a Thesprotia. Hlavním městem regionu je Ioannina.

Epirus je jedním z nejchudších regionů celého Řecka. Průmysl a zemědělství jsou soustředěny v okolí hlavního města, kde také žije většina obyvatel. Pro vývoz se pěstuje hlavně olivový olej a tabák. Rybolov zajišťuje práci jen málo lidem, a cestovní ruch se tu rozvíjí ve srovnání s ostatními řeckými regiony velmi pomalu.

Hlavní atrakcí pro turisty jsou pobřežní oblasti mezi Pargou a Prevezou, a horské oblasti kolem masivů Tzoumerka a Tymfi s národním parkem Vikos Aoos. Tady objevíte tradiční vesnice jako jsou Sbokia nebo Zagorohoria.

Přístavní město Igoumenitsa se ale rozvíjí do největší "brány" Řecka do západní Evropy. Tisíce turistů totiž využívají tento přístav pro příjezd z Itálie na západ Řecka.

Krajina

Ve vnitrozemí najdete krásnou a rozmanitou krajinu s velkolepými horami, hluboké soutěsky, bujnou vegetaci a nedotčenou přírodní rezervaci obklopenou tradičními horskými vesnicemi.

Ale nachází se zde také mnoho malebných zátok a pláží na pobřeží mezi horami a mořem, které láká ke koupání v křišťálově čisté vodě Jónského moře. Objevíte zde i historicky významné archeologické lokality, to vše dělá z Epirusu rozmanitou a atraktivní turistickou destinaci.

Úchvatné horské scenérie s národními parky a malebné vesnice jsou obzvláště atraktivní pro pěší turisty a milovníky přírody. V severozápadní části regionu, kde se příroda stále ještě vyznačuje velmi bohatou zelení a vysokými vápencovými horami, se nachází v pohoří Pindus velkolepá rokle Vikos.

Tato rokle je součástí národního parku Vikos Aoos, a je zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejhlubší kaňon na světě. Kromě toho můžete navštívit neporušené lesy v severozápadní části oblasti s mnoha krásnými řekami a jezery – můžete zde sledovat vzácné zvířecí druhy jako jsou orli, sokoli, hnědí medvědi a vlci.

Epirus - městečko Parga
Autor: massonth
Geografie: 

Místo

Přístav Igoumenitsa 39° 29' 21.0192" N, 20° 15' 29.322" E
Location

Řecko na Facebooku