Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Dovolená v Řecku, 2. část

Řecká kopcovitá krajina pohoří Epirus
Autor: john houv

Můžete ovšem snadno najít ubytování v malých rodinných domcích nebo příjemná studia, kde se vám budou jejich majitelé tak věnovat, jak je pro Řeky přirozené. Ti se starají o své hosty, jako by byli členy jejich rodiny.

Pro dokonalou rodinnou dovolenou je uzpůsobeno mnoho řeckých ostrovů i letovisek na pevnině. Tam pak máte možnost setkat se s místními obyvateli a nechat své děti užívat si moře.

Místní obyvatelé budou rádi předvádět své znalosti angličtiny, mnohé z nich většinou povrchní, ovšem v tavernách nebo kafeniích je to celkem jedno. Nicméně budete asi překvapeni, jak snadné je ovládnout alespoň podstatu řeckého jazyka.

Když chcete rozjímat v klidu a o samotě, nabízí vám Řecko možnost "duchovní obnovy" v některém ze stovek klášterů po celém svém území.

Prázdninové destinace na asi 14 tisíc kilometrů dlouhém pobřeží se nacházejí vždy v blízkosti odlehlých pláží. Krajina kolem je nádherná a probudí ve vás doslova všechny smysly vůní tymiánu a borovic, které k vám přivane vítr z okolních kopců. Vzduch je plný zvuků zvonečků, které nosí ovečky a kozy na krku.

Mnoho řeckých ostrovů se stalo oblíbenými destinacemi a známými doslova po celém světě. Abysme jich zmínili alespoň pár z nich - Santorini, Mykonos, Korfu, Skiathos, Kréta, Rhodos anebo Kos. Každoročně je navštíví milióny turistů, aby si užívali slunce a krásné pláže.

Řecká pevnina nabízí velmi různorodou krajinu, největšími městy jsou Athény a Soluň. Najdete zde také nejvýznamnější historická místa. Vedle sněhem pokrytých hor lze nalézt na pevnině i zalesněné a zelené plochy, stejně jako suché a velmi teplé oblasti.

Severu dominuje pohoří Pindus (až 2.637 metrů), na západ od něj pak je Epirus. Ten se svojí krásnou kopcovitou krajinou sahá až k Jónskému moři.

Na severovýchodě leží Makedonie, jejíž hory obklopují krásnou zátoku v Soluni, před kterou najdete oblíbený poloostrov Chalkidiki. Na severovýchodě je pěstováním tabáku proslavená Thrákie a také hranice s Bulharskem.

Střed pevniny je považován za srdce. Tato oblast se vyznačuje především hlavním městem a metropolí Athény. Ve středu se nachází kromě poloostrova Atika také ostrov Euboia (Evia) a méně známé oblasti Bojótie, Fokis, Lokris a Aetolia.

Za jižní Řecko je obvykle považován pouze a jednoduše Peloponés, který je spojen s pevninou Korintskou úžinou.

Místo

Soluň 40° 38' 21.7788" N, 22° 56' 41.8848" E
Location

Řecko na Facebooku