Jste zde

Domů

Dovolená v Řecku

Řecko - vlajka

Po dlouhou dobu bylo Řecko považováno za ideální prázdninovou destinaci pro ty, kteří se zajímají o historii a starobylé ruiny. Dnes již ale zavítá do těchto krajin také mnoho lidí, kteří se raději koupají v moři, opalují nebo chodí na pěší výlety.

Proto se zde také hodně změnilo. Na řecké pevnině je stále hodně turistů, ale počet ostrovů, které jsou stále více navštěvovány rekreanty, se neustále zvyšuje. Na mnoho z nich se snadno dostanete pohodlnou lodí z aténského přístavu Pireus a také z celé řady přístavů na tureckém pobřeží. Mnoho z těchto ostrovů má i vlastní letiště.

Řecko si musí člověk představit jako jedno velké pohoří, protože zdejší vrcholky dosahují do nadmořské výšky 1000 - 2000 metrů. Bájné pohoří Olymp, se svojí nejvyšší horou Mytikas (2917 m), se tyčí do výše téměř 3000 metrů. Dokonce i mnoho řeckých ostrovů a ostrůvků není ničím jiným než vrcholkami tohoto horského masivu, které se tyčí z vody.

Mnoho vrcholů je holých a robustních, popraskaných a krasových, a také naprosto neobyvatelných. Proto na velkém množství malých ostrovů nežijí žádní obyvatelé. Ale v nížinách mezi horami – a také na mnoha ostrovech – se rozkládá úrodná a dokonce bohatá krajina.

Velmi zjednodušeně řečeno, řeckou pevninu lze rozdělit do tří oblastí: na sever, střed a jih. Na severu se nachází Makedonie a Thrákie, pohraniční oblasti s Albánií a Jugoslávií, Bulharskem a Tureckem. Zde najdete turisty poměrně vzácně, výjimku tvoří poloostrov Chalkidiki. Oblíbené rekreační středisko na severu poloostrova, které vyčnívá jako tříprstá ruka z Egejského moře.

Také centrální Řecko není příliš přeplněno turisty, ti se koncentrují především na jihu. Tam se totiž nachází vznešené kamenné ruiny naší lidské kultury, které stojí za to vidět. Například Attika s hlavním městem Athény anebo poloostrov Peloponés.

Řecko na Facebooku