Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Doprava

Odletová hala aténského letiště Eleftherios Venizelos
Autor: caribb

Přístavy v Řecku:
Hlavním řeckým přístavem je Pireus, odkud vyplouvají trajekty a čluny na ostrovy v Egejském moři a na Krétu. Z přístavu Volos se plaví lodě k ostrovům Sporady a z Rafiny se vadávají na hlavní Kykladské ostrovy. Přístav Patras je druhým největším přístavem v Řecku, spojujícím Řecko s Itálií a s Jónskými ostrovy.

Přístav Igoumenitsa zase spojuje trajektem severozápadní Řecko s ostrovem Korfu a s Itálií. Ostatní důležité přístavy se nacházejí v Heraklionu a v Chanii (Kréta), v Soluni, Kavale a v Alexandroupolisu. Mají spojení na severní ostrovy v Egejském moři.

Silniční síť:
V Řecku je vybudována opravdu hustá silniční síť. Tři nejdůležitější silnice jsou: E 75 z hlavního města Atény do Soluně, pak Egnatia, která začíná v Igoumenitsi v západním Řecku a končí na řecko-tureckých hranicích. Poslední hlavní silnicí je A7, vedoucí z města Korint přes Tripolis do Kalamaty. Existuje mnoho silničních spojení do všech měst a vesnic na pevnině a také na všech větších řeckých ostrovech mají dobře vyvinutou silniční síť.

Letiště:
Hlavním letištěm v Řecku je aténské Eleftherios Venizelos (ATH). Druhé největší letiště je pak ve městě Soluň. Celkem je v Řecku vybudováno 35 letišť, přičemž se jich velká většina nachází na řeckých ostrovech.

Hlavní letecké společnosti pro vnitrostátní lety jsou Olympic Airways a Aegean Air, jež využívají pevninská letiště: Atény, Soluň, Akcion, Alexandroupolis, Araxos, Ioannina, Kalamata, Kastoria, Kavala, Kozani, Aghialos (Volos). Mezi ostrovní letiště patří Astypalaia, Chania, Chios, Korfu, Heraklion, Ikaria, Kalymnos, Karpathos, Kassos, Kefalonie, Kos, Kythira, Leros, Lemnos, Mykonos, Mytilene, Naxos, Paros, Rhodos, Samos, Santorini, Sitia a Skiathos.

Vlakové spojení:
Řecké dráhy (ΟΣΕ) nabízejí dvě hlavní železniční spojení. První spojuje Atény, Soluň, Balkán, Rusko a všechny evropské země. Druhé spojuje Athény s přístavem Patras.

Geografie: 

Místo

Pireus 37° 56' 53.4876" N, 23° 38' 31.506" E
Location

Řecko na Facebooku