Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Athény - pamětihodnosti

Athény - Akropolis

Hlavní pamětihodnosti řeckého hlavního města začínají stejně jako Athény písmenem "A" a řecká bohyně moudrosti Athéna je ochránkyní a patronkou města. Svému světovému věhlasu vděčí Athény především období antiky: Stavby Akropolis, Agora a Areopág, kde apoštol Pavel přednesl svou řeč, tvoří starobylé centrum města. Mnoho klasických uměleckých děl je umístěno v excelentních sbírkách archeologického muzea na Akropolisu a na Agoře.

Ale co by byly Athény i bez písmena "P": Vládce Periklés pověřil geniálního sochaře Phidiase v 5. století př.n.l. stavbou Parthenónu, hlavního chrámu města. Také impozantní vstup, brána "propyleje", na Akropolis byl vytvořen ve stejné době. Nejkrásnější pohled na celý komplex budete mít z pomníku Philopappose, na tzv. vrcholku múz. A za jasného dne je možné zahlédnout také Pireus, athénský přístav. Když se vrátíte zpátky dolů, můžete se projít po aténském starém městě, které na první pohled vypadá jako metropole.

Z dalších písmen abecedy si můžete sestavit vlastní program podle zájmů a zálib. Malý byzantský kostel Kapnikaréa, starověký hřbitov Kerameikos nebo sloupy ve tvaru dívky na Akropoli stojí za návštěvu, stejně jako větrná věž nebo mešita Tsidarakis. Na konci si můžete vychutnat místní vynikající pokrmy v jedné z mnoha taveren nebo sledovat Řeky při hře "táwli". Herodův Odeon a palác krále řeckého Otta I., kde v současné době sídlí parlament, antický chrám Olympeion a místo konání olympijských her v roce 2004 představují průřez architektonických památek od starověku až po současnost.

Athény - Parthenón
Athény - byzantský kostel Kapnikaréa
Athény - Herodův Odeon
Athény - antický chrám Olympeion

Řecko na Facebooku