Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Kallithea, 1. část

Poloostrov Chalkidiki - zátoka Faliro
Autor: taver

Kallithea se nachází na poloostrově Chalkidiki, s přibližně 115 tisíci obyvateli je to 10. největší město v Řecku.

Město leží asi tři kilometry na jih od centra metropole Athény, mezi zátokou Faliro na jihu a kopci Philopappos a Sikelia na severu. Na východě tvoří hranici s obcemi Nea Smyrni a Paleo Faliro alej Syngrou, na západě s Ilisosem pak Tavros-Moschato.

Na Kallitheu existují pouze dva pohledy, buď ji nenávidíte, nebo si ji zamilujete. Důvod je jednoduchý: v 70. letech minulého století byl v blízkosti města vybudován hotelový komplex, který mohl pojmout více než 2 tisíce turistů. K tomu se v průběhu času přidala spousta jiných hotelů, které vznikly nejen kolem areálu prvního hotelu, ale také v samotné Kallithee.

Výsledkem je obrovský příliv turistů, kteří sem zavítají každý rok a chtějí zde strávit dovolenou. A město se jim přizpůsobilo. Vznikla velká pěší zóna s obchody, tavernami a bary, které jsou přizpůsobeny výhradně pro potřeby turistů. A k tomu se připojuje nezbytná zábava.

Z původního místa toho zde zbylo už jen velmi málo. Ještě zde sice žije stále pár původních Řeků, ale je jich opravdu jenom hrstka a provozují vlastní obchody a bary. Kdo má rád ruch a mnoho lidí, je tady na tom správném místě a určitě zažije skvělou dovolenou. Kdo chce mít spíše klid, tomu se město asi moc líbit nebude.

Jméno Kallithea znamená v překladu něco jako "dobrý pohled" nebo "dobrá vyhlídka", a tu má město v každém případě. Leží na příkrém pobřeží, a vy můžete vidět daleko na sever i na jih a je to opravdu krásný výhled. Na východ od hlavní silnice je několik taveren, z nichž některé mají také balkón s výhledem na moře.

Historie a zajímavosti

Město se nachází v oblasti, která byla v antickém období chráněna tzv. Dlouhými zdmi Athén. Moderní Kallithea vděčí za svůj vzestup zejména prvním novodobým olympijským hrám v roce 1896. V centru města vznikla střelnice Skopeftirion, která vedle Olympijského stadionu v Athénách a velodromu Faliron tvořila jedno ze tří pořadatelských míst.

Ve 20. letech minulého století se zde usadilo mnoho vyhnanců z řecko - turecké války, kteří využili střelnici jako své bydlení, než pro ně byly postaveny nové osady. Ve 30. letech došlo k dalšímu rozšíření řecké emigrace z východního pobřeží Černého moře, která uprchla ze Sovětského svazu do Řecka.

Na střelnici postavená budova školy sloužila v době německé okupace během druhé světové války jako vězení a nakonec byla zbořena v roce 1966. Byli tady uvězněni řečtí bojovníci odporu a obětí okupace a občanské války, jako např. Nikos Belogiannis. V 90. letech došlo k další vlně imigrace Řeků z bývalého Sovětského svazu.

Kromě kostela Agia Eleousa z konce byzantského období, patří mezi turisty navštěvované objekty také olympijský komplex Faliro na pláži, který sahá od sportovního pavilonu Faliro až k olympijskému centru plážového volejbalu u ústí řeky Ilisos. Z Kallithei pochází také monument, rodinný hrob ze 4. století př.n.l., který je dnes vystaven v Archeologickém muzeu Pireus.

Aktivity

V Kallithee je opravdu hodně možností pro využití volného času. Můžete si třeba vybrat některý z vodních sportů na pláži, v nabídce je jízda na vodních lyžích nebo třeba potápění.

Místo

Kallithea 37° 56' 9.3804" N, 23° 41' 20.598" E
Location

Řecko na Facebooku