Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Athény

Řecko - Athény
Autor: roger4336

Hlavní řecké město Athény jsou starobylé město. Před 5 tisíci lety, v mladší době kamenné, byl již osídlen jižní svah Akropolis a v 5. století př.n.l. byl postaven Parthenón, který je nyní považován za řeckou klasiku. Zde také vznikly kořeny evropské demokracie a divadla.

Ale Atény jsou zároveň mladé město, teprve v roce 1833 skončila století trvající turecká nadvláda a o rok později král Otto I., který pocházel z Bavorska, prohlásil Atény hlavním městem Řecka. V té době žilo v malém attickém městě asi 8 000 lidí, dnes na velké rozloze města Atén žijí přes tři milióny obyvatel. Většina domů ve staré části města Plaka je tedy více než 150 let stará.

Téměř polovina všech Řeků žije v okrsku metropole, kde bije hospodářské, politické a společenské srdce republiky. Každý obyvatel má svou ulici, svůj blok domů, kde je doma. Společenským centrem obyvatel je místní "kiosek", kde se lidé scházejí a vyměňují si nejnovější drby. Zde každý zná každého a v kavárnách vedle sebe sedí staří muži hrající hru "táwli".

Kromě architektonických památek antického světa, které určují tvář města, nabízí Athény úžasný přehled umění klasického starověku od dob neolitu až po zánik římské říše v Národním archeologickém muzeu. Mezi nejvýznamnější exponáty patří 3500 let staré zlaté šperky z Mykén se slavnou pohřební maskou Agamemnóna, bronzová socha boha Poseidona z mysu Artemision anebo spousta mramorových soch.

Athény - Parthenón
Athény - Národní archeologické muzeum

Řecko na Facebooku