Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Symi

Řecký ostrov Symi má rozlohu přibližně 59 km2 a patří k Dodekanským ostrovům. Najdete ho asi 9 km západně od turecké pevniny, 23 km severně od ostrova Rhodos a téměř 400 km jihovýchodně od hlavního města Athény. K ostrovu patří ještě severně položené ostrůvky Nimos, Seskli, Chondros, Diavates, Gialesino, Kouloundros a Marmaras.

Téměř všech 3 000 místních obyvatel žije ve stejnojmenném hlavním městě Symi. Kolem něj se nachází ještě několik dalších malých vesnic, zbytek ostrova je téměř neobydlen. Ostrov je jen řídce porostlý, velkou část ostrova tvoří holé skály. Má velmi členité pobřeží o délce 11,5 km, vnitrozemí je hornaté s výškou až 617 m.
Dodekanské ostrovy přitahují stále více turistů i bohatých zájemců o plachtění. Cenová úroveň i kvalita ubytování a restaurací je zde poměrně vysoká. "Baťůžkářů" zde proto moc nepotkáte.

Přístavní městečko Symi je položené na svahu. Pokud se chcete dostat do jeho starého centra, musíte vystoupat po přibližně 500 širokých schodech. Shora se vám pak naskytne velkolepý výhled, ostrůvek je prý jedním z nejhezších míst všech Dodekanských ostrovů.

Množství velkých domů vypovídá o dřívějším bohatství – ve městě dříve bydlelo dokonce přes 15 000 obyvatel. V přístavu můžete ochutnávat v restauracích místní speciality a přitom pozorovat rybáře, jak záplatují své sítě. Cenová úroveň kolem přístavu je vyšší než ve výše položených oblastech.
Je zde hodně hotelů vyšší a střední cenové skupiny. Především během hlavní sezóny je ovšem obtížné najít ubytování s příznivou cenou.

Pedi je malá vesnička asi 3 km od hlavního města. Má několik taveren a ne příliš zajímavou pláž. Ostatně téměř všechny pláže na ostrově nepatří zrovna k těm nejlepším.
Kromě různých jiných klášterů a kaplí, kterých je zde dohromady asi 200, se nachází na jihu ostrova ten nejznámější, Moni Panormitis, zasvěcený sv. Michaelovi. Jeho kostel je známý svými dřevořezbami a freskami, i malé klášterní muzeum stojí za návštěvu.

V klášteře můžete jednoduše a levně přenocovat. V jeho blízkosti se nachází poměrně hezká pláž. Z hlavního města se ke klášteru dostanete výletní lodí, která vyjíždí asi 2x denně, ale je poměrně drahá.
Na ostrov jezdí různé trajekty, výletní lodě a katamarány z Rhodosu. Jednou týdně plují trajekty také na Kos a další Dodekanské ostrovy.

Autobusová přeprava na ostrově funguje jen mezi metropolí a Pedi. Dva kilometry dlouhou trasu můžete ale snadno ujít i pěšky.
Silnice na ostrově jsou ve špatném stavu, dají se ale celkem dobře projet na vypůjčeném mopedu.

Geografie: 

Místo

Městečko Symi 36° 36' 55.458" N, 27° 50' 10.3056" E
Location

Řecko na Facebooku