Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Skopelos

Část ostrova Skopelos

Ostrůvek Skopelos leží přibližně 30 kilometrů od řecké pevniny, od poloostrova Pelion. Patří ke skupině ostrovů Sporady, leží nedaleko dalších sporadských ostrovů Skiathos a Alónissos. Má rozlohu asi 90 km2, na délku 35 km a žije zde přibližně 5 tisíc obyvatel.

Na tomto ostrůvku je výrazně méně turistického ruchu než na sousedním ostrově Skiathos. A to ne zcela právem – ostrov má přitažlivou krajinu. Je velmi zelený, zalesněný piniovými lesy a nachází se zde mnoho pěkných pláží. Především na západním a jižním pobřeží najdete překrásné písečné a oblázkové pláže.

Protože ostrov nemá žádné letiště, přijíždějí sem spíše individuální turisté, méně sem pořádají zájezdy cestovní kanceláře. První možností je přílet na Skiathos a odtud z přístavu dále lodí do města Skopelos. Transfer trvá asi jednu hodinu. Druhou možností je přílet na ostrov Volos, na letiště Anchíalos. Dále se pokračuje lodí, plavba trvá asi dvě a půl až tři hodiny.

Ostrov je známý také díky mnoha křesťanským památkám. Nachází se zde přes 350 kapliček, kostelů a klášterů. Většina z nich je ale uzavřena. Jen samotné malebné hlavní Skopelos jich má více než stovku. Bílé domky zdobené pestrobarevnými květinami jsou zajímavým kontrastem k modrému moři. Najdete zde také pěkné útulné taverny, bary a mnoho obchodů.

Ve druhém přístavu Loutraki byste zase určitě měli navštívit ruiny akropole Selinoutra. Místo Glossa je klidnější a krásnější než hlavní město.

Na ostrově můžete podnikat velmi pěkné pěší výlety přes voňavé piniové a smrkové lesy a okolo švestkových plantáží a olivových hájů. Také můžete podniknout výlet na Alónissos nebo jiné okolní neobydlené ostrovy.

Místo

Město Skopelos 39° 7' 14.898" N, 23° 43' 50.7972" E
Location

Řecko na Facebooku