Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Mykonos, 2. část

Ulička hlavního města Chora na Mykonosu
Autor: büys

Patří k nim nejrůznější pyré z lilku, jiker, malé rybičky opečené na oleji, papriky, cukety a také plněné vinné listy a samozřejmě olivy.

Kuchyně na ostrově Mykonos opravdu uspokojí všechny vaše chutě.

Rozhodně byste měli okusit tradiční uzeniny, které visí pod stropem snad v každém řeznictví.

Na podzim během lovecké sezóny se připravují dokonce králičí klobásy.

I místní sladkosti jsou proslulé: hlavně mandlové pečivo amygdalota a mandlové mléko soumada.

Taverny jsou v centru poměrně drahé, velký počet taveren nabízí francouzskou a italskou kuchyni. Mimo centrum města je jídlo výrazně levnější.

Aktivity

Díky nádherným plážím patří k nejčastějším aktivitám na ostrově vodní sporty. Nejoblíbenější je asi windsurfing, protože vítr meltemi zajišťuje ideální podmínky pro tento sport.

K nejvyhledávanějším oblastem patří Ftelia v zátoce Panormou na severu ostrova a pláž Kalafati Beach na jižním pobřeží. Tam můžete absolvovat také kurzy windsurfingu a půjčit si patřičné vybavení.

Půjčovny šlapadel a kánoí patří k běžnému vybavení většiny písečných pláží. Na Elia Beach a v letovisku Agios Stefanos si můžete dokonce zajezdit na vodních lyžích.

Mykonos je jedním z mála ostrovů v Kykladském souostroví, kde je povoleno potápění s dýchacím přístrojem - ovšem jen ve vzdálenosti do 500 m od břehu, s výjimkou mezi mysy Agios Georgios a Alogomandra. Šnorchlování je ale dovoleno všude.

Procházky a pěší turistiky vám umožní poznat z blízka přírodu, místní svět rostlin a zvířat. Nejvyšší hora měří jen 370 metrů, proto si na ostrově přijdou na své i ne příliš trénovaní turisté.

Nezapomeňte ovšem na pokrývku hlavy, pevné boty a láhev s pitím. Také cyklistika je na ostrově čím dál oblíbenější a otvírají se zde stále nové půjčovny kol. S kolem se tak dostanete i do odlehlých koutů ostrova.

Noční život

Ostrov Mykonos nabízí neuvěřitelně bohatý a pestrý noční život, který ostrov proslavil již v době "květinových dětí". Obyvatelé ostrova obvykle večer zahájí v jednom baru, a potom se vydají na taneční parket. Když kolem 4. hodiny ráno většina klubů zavírá, pokračují neúnavní jedinci k přístavu, protože tam se pořád ještě něco děje.

Většina barů, klubů a diskoték je v okolí přístavu města Chora, další centrum nočního života najdete na ulici Xenia v blízkosti autobusového nádraží. Velký počet barů a klubů je vyhrazen pro homosexuály.

Ubytování

Hodně levné ubytování tady najdete jen těžko. Tento řecký ostrov je oblíben mezi evropskými zbohatlíky stejně jako francouzské Saint Tropez. Najít v létě dvoulůžkový pokoj v hlavním městě Chora pod 70 euro je nemožné. Dokonce i úplně mimo sezónu požadují ještě nejméně 40-45 euro, přestože obsazenost je velmi malá.

Pobřeží města Chora v noci na ostrově Mykonos
Autor: koadmunkee

Místo

Pláž Kalafati Beach, Mykonos 37° 26' 31.8804" N, 25° 25' 18.8508" E
Location

Řecko na Facebooku