Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Egina

Řecký přístav Egina
Autor: tzileon

Přibližně 50 km od hlavního města Řecka Atény se nachází jeden z nejhezčích řeckých ostrovů, a sice Egina. Leží v Sarónském zálivu v Egejském moři a patří k Sarónskému souostroví. Má rozlohu cca 80 km2. Ostrov nabízí jak zábavu, tak i mnoho míst k odpočinku a relaxaci.

Hlavním městem je Egina a kromě něj se na stejnojmenném ostrově nachází ještě několik dalších městeček a vesnic. Ostrov Egina je vyhlášený nádhernými plážemi, které přímo lákají k celodennímu lenošení, opalování i koupání ve vyhřátém Egejském moři. Asi nejnavštěvovanější je pláž u hlavního města.

Na mnoha plážích se můžete věnovat nejen odpočinku, ale i mnoha aktivitám. Je zde celá řada příležitostí k provozování vodních sportů, jako např. vodního lyžování, plavby na člunech, plachtění, potápění nebo jen plavání. Dají se tu podnikat i výlety čluny kolem pobřeží pod vedením zkušeného průvodce.

Zdejší krajina je opravdu nádherná - určitě narazíte na piniové lesy, skály, stáda koz i antické památky. Z hory Oros, která je vysoká 530 metrů, je krásný výhled na doslova celý ostrov a na modré vody Egejského moře. Na východním pobřeží ostrova se rozkládá zátoka Agia Marina s další překrásnou pláží.

Kromě krásné a rozmanité přírody nabízí ostrov svým návštěvníkům i celou řadu opravdu lákavých tras, které se dají absolvovat pěšky, na kole nebo autem. Specialitou Eginy jsou i četné pistáciové plantáže, z nichž většina se rozprostírá především na severu ostrova. Sklízí se tady celých 3 - 5 procent světové sklizně pistáciových oříšků.

Počátky osídlení ostrova Egina se datují do druhého tisíciletí př.n.l. To dokazují dodnes dobře zachovalé hroby z doby bronzové a pozůstatky staveb mykénské kultury. Nachází se zde také mnoho antických památek. Nedaleko rybářských vesnic Souvala a Vaia stojí pozůstatky impozantního chrámu Aphaia, postaveného v dórském stylu.

Mimoto tady můžete navštívit několik muzeí, které se většinou nacházejí u archeologických vykopávek. Další významné antické památky, jako například aténská akropole nebo chrám na mysu Sounion, jsou odtud vzdálené ani ne dvě hodiny plavby lodí.

Jiným zajímavým místem na ostrově jsou pozůstatky středověkého města Paleochora ve středu ostrova. Dále se vyplatí navštívit řecké ortodoxní kostely a kapličky, kterých je na ostrově hned několik. Příjemné posezení pak nabízejí místní taverny a restaurace, kde můžete ochutnat řecké speciality jako je například gyros a tzatziki.

Ostrov nabízí svým návštěvníkům jak krásnou flóru, tak i příjemné klima. To je mírné, s minimem srážek, takže je ostrov zajímavý nejen pro turisty z celé Evropy, ale rovněž pro bohaté Athéňany, kteří zde také rádi tráví léto.

Kdo zatouží blíž poznat zdejší historii a typicky řecký způsob života, ať se vypraví do některé z místních obcí. Na prvním místě se samozřejmě nabízí hlavní město na západě, ale vaší pozornosti by neměla uniknout ani městečka Kypseli, Vathy a Vaia na severu, stejně jako Agia Marina, Alones, Mesagros a Kondo na východě ostrova.

Záleží jen a jen na vás samotných, zda se o své letní dovolené rozhodnete pro ubytování v hotelu, penzionu či v nějakém prázdninovém domě. Podle toho se pak pochopitelně liší poplatky za pobyt i ceny služeb. Prázdninové domy jsou dobrým výchozím bodem pro výlety k plážím a z většiny z nich bývá pěkný výhled do okolí. Hotely a penziony stojí zase spíš přímo ve městech a vesnicích.

Díky mnoha působivým památkám, dobrému ubytování a široké škále všech možných turistických aktivit se řecký ostrov Egina stává lákavou destinací pro všechny turisty, kteří chtějí v Řecku prožít nezapomenutelnou letní dovolenou.

Řecký přístav Egina s pláží
Autor: tzileon

Místo

Hlavní město Egina 37° 44' 50.7516" N, 23° 25' 44.0796" E
Location

Řecko na Facebooku