Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Parga

Řecko - Parga
Autor: Imagaday

Parga (v novořečtině Πάργα, starořecky Hypargos) je obcí na severozápadním pobřeží Řecka u Jónského moře, kde žije asi 2500 obyvatel. Nachází se asi 40 km jižně od přístavního města Igoumenitsa a 60 km severně od letiště Preveza. Před městečkem leží ostrovy Paxos a Andipaxos, na které se během sezony můžete dostat denně přímo z Pargy na menších lodích.

Byzantské prameny zmiňují toto místo poprvé v roce 1337. Historie Pargy se vyznačuje mimo jiné mnoha cizími nadvládami, vládli zde například Benátčané, Turci i Britové.
Po celá desetiletí se v městečku vyvíjel cestovní ruch, dnes je Parga jedním z nejvýznamnějších turistických center v regionu, s velmi dobrou infrastrukturou. Díky absenci velkých hotelů si místo udrželo přírodní krásu a nabízí tak možnost strávení příjemné dovolené.

Kromě krásných pláží (Kryoneri, Piso Kryoneri, Valtos, Lychnos), křivolakých uliček v centru města a promenády patří mezi místní zajímavosti benátská pevnost, která se nachází vysoko nad městem a která byla vystavěna v roce 1570. Je z ní výhled na členité pobřeží a patří mezi nejvýznamější památky, které navštěvují hojně turisté z nejbližšího okolí, ale i z ostrovů Korfu a Paxi.

Parga - pláž
Autor: anta00001

Řecko na Facebooku