Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Telendos, 2. část

Ostrov Kalymnos vedle ostrova Telendos
Autor: Mikey Bean

Cestovatelé a zeměpisci raného středověku ostrov nazývali Agalia nebo Klarus. Florentský mnich a cestovatel Cristoforo Buondelmonti označil ostrov v roce 1420 názvem Telendos a popisuje jej jako neobydlený.

I na řeckém portolánu (druh středověké mapy) z počátku 16. století se používá zmíněný název. Italský geograf Francesco Piacenza se zmiňuje v roce 1688 o opuštěném ostrově s borovým lesem. Rigas Velestinlis ostrov označuje ve druhé polovině 18. století jako Klaros (Κλάρος).

Samotná historie Telendosu je úzce spojena s ostrovem Kalymnos. O velkých historických událostech, které by se týkaly ostrova samotného, nejsou žádné záznamy. Můžete zde ale navštívit zříceniny středověkého hradu a několik kostelů z byzantské doby.

Vykopávky na třech soukromých pozemcích v letech 2000 - 2001 a 2003 poskytly důkazy o tom, že oblast dnešní jediné obce byla od helénského období obývána v podstatě až do zemětřesení v období byzantském.

Ruiny divadla jsou nejdůležitějším příkladem předkřesťanské éry. Osídlení ostrova rostlo v římské době a největšího rozsahu dosáhlo v raných křesťanských časech. Pozůstatky pěti raně křesťanských bazilik z 5. a 7. století svědčí o skutečnosti, že se tu nacházelo opravdu významné křesťanské centrum.

Uprostřed 7. století (v byzantském období) bylo místo opuštěno a asi 3 km severozápadním směrem bylo na 300 m vysokém kopci postaveno opevněné hradiště. Staré město na pobřeží bylo poté v 11. století stále znovu a znovu osídlováno a byzantské osídlení tak ztratilo na významu. Na počátku 20. století se ve východních částech Telendosu začali usazovat lovci mořských hub, rybáři a námořníci.

Pro sportovní lezení bylo na ostrůvku od roku 2007 vybudováno několik horolezeckých výstupů a tras. Řecká organizace na ochranu ptactva (partner BirdLife International) zahrnula ostrov do ochranného programu ostříže jižního a počítá jej mezi deset nejvýznamnějších ptačích rezervací v Řecku.

Doporučujeme výlet na nejvyšší bod ostrova, Rachi. Cesta vedoucí za kaplí svatého Konstantina se hledá obtížně, nejlepší je držet se vlevo a pak se vydat rovně nahoru k vrcholku. Nádherný výhled vám bude odměnou za usilovné stoupání.

Ostrov Telendos - horolezci
Autor: Mikey Bean

Místo

Ostrov Telendos 37° 0' 21.6216" N, 26° 54' 55.0404" E
Location

Řecko na Facebooku