Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Kefalonia, 1. část

Pobřeží Jónského ostrova Kefalonia
Autor: Ben124.

Ostrov Kefalonia je s přibližně 40 tisíci obyvateli a rozlohou cca 780 km² největším z Jónských ostrovů v Řecku, je dokonce větší než západněji položený a také známější ostrov Korfu.

Z jádra ostrova vybíhají tři poloostrovy. Severní poloostrov Erissos vede souběžně se sousedním ostrovem Ithaka a byl kdysi velmi hustě osídlen. Tato část je ohraničena na severovýchodě městečkem Fiskardo a na jihovýchodě Agios Efimií.

Poloostrov Paliki se nachází na nejzazším západě ostrova a tvoří na západním pobřeží téměř 12 km dlouhý záliv Kolpos Argostoliou. Tento záliv je mezi oběma částmi ostrova široký 2 - 3 km a pobřežní krajina je tu úplně jiná.

Poloostrov Paliki je, podobně jako celý sever ostrova, hustě zalidněn. Třetí poloostrov se nazývá Lasi a začíná v místech u zálivu Argostoliou na jihu. Ostrov trochu zaostává v rozvoji turistického ruchu, i tak je ale dovolená na Kefalonii zajímavá především pro milovníky přírody a pěší turistiky. Najdete zde husté lesy, vysoké kopce (nejvyšší vchol Ainos měří 1625 m), jezera a divoké řeky.

Plaví se sem také mnoho jachtařů z Itálie, kteří se v letních měsících zaměřují hlavně na osamělé zálivy. Ostrov si postupem času získal velkou popularitu také mezi Brity. Cestovní ruch ale není primárním zdrojem příjmů ostrovanů a řada zdejších ubytování je poměrně skromná.

Hlavní město Argostoli spolu s přístavem bylo v roce 1953 téměř úplně zničeno zemětřesením. Po jeho opětovném vybudování má nyní moderní městskou tvář, která ale postrádá původní řeckou atmosféru. Objevíte tady mnoho příjemných taveren a penzionů k ubytování.

V krásné vesničce Sami na východě Kefalonie nocují především milovníci přírody. Vysoké kopce, jezero Melissani a známá jeskyně Droghati jsou tady opravdu na dosah. Obzvláště Velká jeskyně (5 kilometrů od Sami) je skutečně pozoruhodná.

Naproti zálivu před Argostoli leží druhé největší město ostrova, a sice Lixouri. Je zároveň i hezčí než hlavní město, po zemětřesení bylo totiž znovu postaveno ve své původní podobě. Trajekt zajišťuje spojení obou velkých měst každou hodinu.

Aktivity

Ostrov Kefalonia s mnoha zátokami je skutečným rájem pro příznivce všech druhů vodních sportů. Pokud jezdíte na plachetnici, na ostrově najdete plno idylických míst, kde můžete zakotvit.
Pokud nechcete zůstat na moři, můžete si zajet na člunu k podzemnímu jezeru Melissani. Jezero spatříte na dně jeskyně, která je nahoře otevřená. Obzvlášť krásně vypadá v poledním slunci.

Různorodou ostrovní přírodu můžete poznávat nejen na člunu, ale i pěšky. Na Kefalonii sice nenajdete značené turistické trasy, ale na polních cestách a postranních cestičkách se vám naskytnou kouzelné pohledy na celý ostrov. Silná vůně šalvěje, tymiánu, máty a kopru omámí i ty, kteří si vyjedou na kole.

Ve vesničce Lourdas čekají přátelští čtyřnožci na to, aby povozili po ostrově i méně zkušené jezdce. Když nechcete jezdit na koni, na kole, ani chodit pěšky, můžete se vyřádit na tenisových kurtech. A Kefalonia je také úžasná, nedotčená oblast pro potápěče. V hloubce až 40 m objevíte barevné rybky, obrovské skály, a dokonce můžete obdivovat i několik ztroskotaných lodí.

Přístav v hlavním městě Argostoli, Kefalonia
Autor: IDS.photos

Místo

Argostoli, Kefalonia 38° 10' 20.8128" N, 20° 29' 37.6512" E
Location

Řecko na Facebooku