Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Karpathos, 2. část

Město Pigadia na ostrově Karpathos
Autor: john.nousis

Aktivity a pláže

Karpathos je malý ostrov s mnoha plážemi, větrem a okouzlujícím hornatým vnitrozemím. Tyto přírodní podmínky ovlivňují aktivity, kterým se o dovolené můžete věnovat, a to především vodním sportům.

Záliv Makris-Gialos považují surfaři za jednu z oblastí, v nichž jsou nejjistější větrné podmínky ve Středomoří. Krásné pláže s jemným pískem najdete v letoviscích Amopi a Lefkos. Další hezké pláže jsou Agios Nikolaos v Arkasse, Apella u Messochori a Kira Panagia. Čistá, průzračná voda vybízí k plavání a šnorchlování.

Populárním sportům, jako je třeba vodní lyžování nebo jízda na banánu, se můžete věnovat na pláži Pigadia. Potápění s kyslíkovým přístrojem je na ostrově zakázáno, jelikož nepoctiví nálezci si v minulosti velmi často odváželi antické nálezy z hlubin moře domů.

Hory v centru a na severu ostrova lákají k turistice a vyjížďkám na horském kole různorodou krajinou: jednou je zelená a plná květů, jindy zase pustá a hornatá. Rovinatá oblast kolem Afiartisu (na jihu ostrova) je ideální pro jízdu na kole, pokud vám ovšem nevadí, že neustále fouká vítr.

Kam večer vyrazit

Noční život na ostrově je soustředěn v hlavním městě Pigadia. Tam se můžete bavit v nejrůznějších klubech a diskotékách až do brzkých ranních hodin. Vydařený večer můžete zahájit procházkou po pobřežní promenádě. Pouliční bary, kavárny a hospůdky najdete hlavně v severozápadní části.

K oblíbeným podnikům patří například Rocks a Symposium. Později se můžete přesunout na některou z velkých diskoték na předměstí – třeba Paladium anebo Messa Expo. Ve většině barů a diskoték se tančí na mezinárodní hity i řeckou hudbu. Někdy hraje i živá kapela. Také surfařské kluby v pobřežních letoviscích občas pořádají plážové párty, kde se můžete bavit až do rána.

Doprava

Vesnice na ostrově jsou spojeny autobusovými linkami. Ovšem spojení mezi severní a jižní částí ostrova zajišťuje stále ještě jen terénní cesta. Pokud se chcete dostat na sever, musíte jet výletní lodí z Pigadie, autobusové spojení mezi těmito částmi ostrova neexistuje.

Na severu spojují autobusové linky místa Diafani a Olymbos. V jižní části jezdí autobusové spoje v létě vícekrát denně z Pigadie do všech důležitých míst. Samozřejmě si můžete na ostrově pronajmout kolo, motorku nebo auto. Pro cestu z jihu na sever doporučujeme určitě zapůjčit terénní auto nebo motorku.

Každý den létá minimálně jedno letadlo na řeckou pevninu do Atén a také na Rhodos, několikrát týdně pak můžete letět na Krétu. Během sezóny létají charterové lety na ostrov Karpathos také z některých evropských zemí, např. z Německa.

Z Kréty se na Karpathos dostanete jednoduše a levně také trajektem, který vyplouvá 2x až 3x týdně z Agios Nikolaosu a Sitie (asi 4 hodiny). Tato loď pluje dále na Rhodos (5-6 hodin). Hodně trajektů přistává u ostrova kvůli špatnému silničnímu spojení dvakrát – v hlavním městě Pigadia a v Diafani na severu.

Místo

Letiště, Karpathos 35° 25' 36.3072" N, 27° 8' 53.88" E
Location

Řecko na Facebooku