Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Nákupy v Řecku

Řecko - čerstvé ryby
Autor: Finizio

Mimo turistických oblastí a velkých supermarketů má Řecko v obchodech opravdu dlouhou polední přestávku, která většinou trvá od cca 14:00 do 17:00 hodin. Potom ale mají obchody znovu otevřeno až do 20:00 hodin, a někdy i déle.

Místní umělecké rukodělné práce mají tisíciletou tradici, ale to nejlepší zboží zakoupíte, když opustíte oblíbené turistické trasy a zajdete si, zejména na řeckých ostrovech, několik kilometrů do vnitrozemí. Tady pak získáte dobré výrobky za dobré ceny.

Řecko má poměrně silně rozvinutý textilní průmysl, který se nechává silně inspirovat italskou módou a panuje tu čilý trajektový ruch do této sousední země. Ve městech je tak mnoho malých obchodů s oděvy, s relativně nízkými cenami.
Ve městech stojí na každém rohu ulice stánky s novinami (periptero), kde si lze zakoupit kromě novin a časopisů i chlazené nápoje, cukrovinky, občerstvení, cigarety a zmrzlinu.

V řeckých městech a vesnicích se koná alespoň jednou za týden nějaký zemědělský trh. Zde jsou k dostání různé výrobky z regionu, ale jsou tu nabízeny i rozličné předměty každodenního života. Jistě to znáte i z jiných zemí, tady mají ale tyto místní trhy velmi zvláštní atmosféru, kterou by bylo škoda si nechat ujít. Na velkých trzích stojící majitelé inzerují velmi hlasitě své výrobky, na malých venkovských trzích je atmosféra relativně klidnější.

Kromě zemědělských produktů si tady můžete nakoupit i čerstvé ryby. Spatříte zde i takové druhy ryb, které jste nikdy neviděli. Je to zcela jiný zážitek než na trzích a v obchodech doma, kde je všechno již průmyslově zpracováváno. Tady leží ryby na ledu ve stánku, můžete si dokonce koupit i celou chobotnici.

Na zdejších trzích ovšem dostanete i mnoho jiného. Například celou škálu marinovaných oliv, kterým se v Řecku tak dobře daří. A jsou opravdu výborné! Velice oblíbené jsou také stánky s ořechy. Vše si můžete v klidu vybrat a dokonce i ochutnat.
Zdejší trhy samozřejmě také nabízejí ke koupi nejrůznější oděvy, obuv, textil nebo šperky. Koupíte zde jak známé plagiáty, tak také výrobky z Řecka.

Řecko - sušené ovoce
Autor: storem

Řecko na Facebooku