Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Makedonie, 1. část

Makedonie je jedním ze severně položených regionů Řecka, zároveň je největším geografickým regionem v celé zemi.

Především díky jeho přírodní rozmanitosti je oblíbeným cílem turistů. Najdete zde hory, které dosahují výšky až 3.000 metrů, roviny a nížiny, kde se nacházejí rozsáhlé ovocné plantáže, husté lesy, pole s obilím a bavlnou, i krásné pláže, které se táhnou kilometry daleko.

Hranice

Na severu hraničí s Albánií, Makedonskou republikou a Bulharskem. Na západě zase s regionem Epirus a na jihu s Thesálií. Na východě je Makedonie ohraničena řekou Nestos a řeckou Thrákií. Jih regionu tvoří pobřeží Egejského moře a ostrov Thassos.

Klima

Klima v Makedonii je všeobecně kontinentální, na pobřeží středomořské. Na rozdíl od jiných oblastí Řecka je zima v Makedonii relativně chladná a bohatá na srážky. Jarní a letní měsíce jsou teplé, s mnoha hodinami slunečního svitu (více než 2000 ročně) a malým množstvím srážek.

Podnebí má vliv především na místní vegetaci, která je mnohem bohatší a zelenější než v ostatních částech Řecka. Rostou zde obrovské duby, krásné pinie, kaštany a platany. Na rozsáhlých rovinách a údolích se pěstuje tabák, pšenice, víno a ovoce. Zaslouženě se tato oblast nazývá obilnicí a ovocnou zahradou Řecka.

Hlavní město

Hlavním městem je Soluň (Thessaloniki), která je druhým největším městem Řecka. Zároveň je důležitým průmyslovým a obchodním centrem. Pro mnoho turistů je tato metropole také skvělým výchozím bodem k výletům na sever země.

Město má mnoho různých tváří. Najdete zde moderní nákupní pasáže, světácky působící přístavní promenádu, malebné křivolaké uličky ve staré části, zelené parky nebo pěkné vilové čtvrtě se starým patricijskými domy.

K vidění je zde mnoho zajímavých míst – například Bílá věž, Muzeum archeologie, Galeriův oblouk, akropolis. Také je zde mnoho možností k procházkám a k nakupování.

Zajímavosti

Makedonie ale nabízí mnohem více. Kdo se zajímá o kulturu a historii Řecka, ten má možnost vidět zde spoustu památek. Například vykopávky Vergína, Díon, Pélla, Philippi nebo Stágira, což je prý místo narození velkého filozofa Aristotela.

Antické město Philippi založily v roce 362 př.n.l. thrácké kmeny, jeho původní název zněl Daton. Dnes je zde k vidění je zde kromě jiného akropolis s amfiteátrem, římské fórum, agora (tržiště) a pozůstatky raně křesťanského kostela.

Další významné historické město, Kavala, bylo založeno v 6. století př.n.l., s názvem Neapolis. Město je pod památkovou ochranou, můžete tady obdivovat třeba římský akvadukt. Určitě si nenechte ujít ani procházku po malebném rybím trhu.

Milovníci přírody zase určitě navštíví Nestovu rokli, která je chráněnou krajinnou oblastí. Je domovem mnoha druhů ptáků (například sokolů horských), rostlin a zvířat.

Krápníková jeskyně Petralóna byla náhodou objevena v roce 1959. Jedná se o prostorný jeskynní labyrint s nádhernými stalaktity a stalagmity, a jinými bizarními výtvory přírody.

Osamělá horská krajina, která často připomíná Alpy, s původními horskými vesničkami, jejichž obyvatelé se vždy těší z návštěvy turistů, je vhodná pro pěší výlety a túry.

Geografie: 

Místo

Soluň 40° 37' 58.4256" N, 22° 56' 48.0732" E
Location

Řecko na Facebooku