Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Epiros

Pohled na jezero u města Ioannina
Autor: Ira Gelb

Region Epiros se nachází na severovýchodě Řecka a ve srovnání s ostatními oblastmi země je překvapivě bohatý na vodní toky. Na západě hraničí s Jónským mořem, na severu s Albánií, na severovýchodě s Makedonií, na východě s Thesalií a na jihu s Etoloakarnanií.

Malebné horské vesničky, přívětiví a pohostinní lidé a k tomu typické řecké slunce, osamělé pláže a moře tvoří nádherné kontrasty. Při dovolené v této oblasti objevíte zcela nové a nádherné stránky Řecka.

Směrem do vnitrozemí se nachází menší i vyšší vrcholky, mezi kterými protékají potoky a řeky a tvoří zajímavé biotopy, které jsou domovem mnoha druhů ptáků. Největším pohořím je Pindos, které dosahuje výšky 2168 m.n.m.

Aktivity

Kontrastní krajina horských regionů a krásných pláží na pobřeží láká především ekoturisty. Nejoblíbenějšími aktivitami jsou tak turistika a obzvláště horské túry. Místní fauna a flóra je chráněna několika přírodními rezervacemi.

Například Kalamas Delta u města Igoumenitsa, přírodní rezervace Vikos Aoos (zde se nachází nejhlubší propast na světě) a chráněná krajinná oblast v okolí pohoří Pindos, kde dokonce žijí medvědi. V regionu se setkáte s mnoha ohroženými druhy zvířat i rostlin.

Také moře nabízí spoustu zajímavých aktivit. Kromě plavání a šnorchlování lze vyzkoušet potápění, surfing nebo vodní lyžování.

Zajímavosti

Při dovolené v Epirosu určitě musíte navštívit největší město celého regionu, Ioannina. Je to nádherné město, ležící u jezera Pamvotis, s orientálně laděným centrem a malebnými úzkými uličkami.

Malá horská vesnička Metsovo je proslulá hlavně tradičními řemeslnými a živočišnými výrobky z místního dobytka. I další horské vesnice, například Sirako nebo Kalarites, kde se čas zastavil již před mnoha lety, jistě stojí za vidění.

V Epirosu se nacházejí také antické památky. Například Dodona, což je jedna z nejstarších věštíren v Řecku a byla věnována bohu Diovi. Dále se vyplatí navštívit ruiny věštírny Ephira u Mesopotamu (také Nekromanteion). Podle řecké mytologie se zde nacházel vchod do podsvětí k bohu Hádovi.

Krásná jsou také přístavní města Preveza u Ambrakijského zálivu a Igoumenitsa, hlavní přístav celého regionu, který odděluje pevninu a Jónské ostrovy. Zajímavým výletním cílem je krápníková jeskyně Perama, kde návštěvníci mohou obdivovat několik set let staré stalaktity a stalagmity.

Za návštěvu stojí i malebné městečko Parga. Nachází se na pobřeží a na vrcholu nad ním stojí bývalá benátská pevnost, odkud je nádherný výhled na celé pobřeží i město.

Dalším zajímavým místem je Nikopolis. Jedná se o pozůstatky města, které v roce 31 př.n.l. založil císař Augustus. Dlouhá staletí město prosperovalo, ale v 8. století došlo bohužel k jeho úpadku. Dnes jsou zde k vidění vykopávky tohoto obdivuhodného antického města.

Horská vesnička Metsovo v Epirosu
Autor: RobW
Ruiny věštírny Ephira u Mesopotamu, Epiros
Autor: diffendale
Geografie: 

Místo

Metsovo, Epiros 39° 46' 13.9872" N, 21° 11' 2.2092" E
Location

Řecko na Facebooku