Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Alonissos

Alonissos - nedaleko ležící ostrov Skopelos
Autor: Rupert Brun

Alonissos je řecký ostrov patřící k Severním Sporadům. Společně s okolními neobydlenými ostrůvky tvoří oblast v řeckém regionu Tesálie. Nachází se asi 4 km východně od ostrova Skopelos, s délkou 20 km a šířkou asi 4,5 km má rozlohu cca 64 km². Tím je třetím největším ostrovem Severních Sporad. Nejvyšším bodem je s 475 metry Kouvouli.

Je to velmi pěkný a zelený ostrov, který je mnohem méně známý a navštěvovaný než západně ležící Skiathos. Oblíbili si ho tak především ti návštěvníci, kteří hledají klid a pohodu. Čeká zde na ně příjemné koupání, šnorchlování i procházky. Rozhodně zde nenajdete divoké bary a diskotéky nebo vyhlášené butiky.
Půdu hornatého ostrova pochází především vápence, na které rostou borovice, olivy, fíky, mandle a vinné hrozny. Pláže ostrova tvoří především hrubý štěrk a jsou většinou dostupné pouze pěšky, na motorce nebo na lodi.

Severně od ostrova se nachází jedna z největších chráněných mořských oblastí v Řecku. Žijí zde ojedinělé druhy racků a vzácný druh tuleně zvaný monachus monachus, kterému hrozí vyhynutí. V zálivu Gerakas na severu ostrova byla v roce 1988 zřízena pozorovací a chovná stanice. V některých částech parku je možná jízda na lodích.

Východně od ostrova se nachází několik menších i větších ostrovů, na které je možné dostat se lodí. Největší z nich jsou Peristéra, kde se nacházejí nádherné písečné pláže, a Kira Panaghía, kde stojí zajímavý stejnojmenný kostel.
Pro aktivní turisty budou jistě zajímavé malé odlehlé zátoky se zajímavými jeskyněmi, kam se dají podnikat pěkné výlety.

Jednou možností, jak se dostat na ostrov je přílet na Skiathos a odsud z přístavu přímo na ostrov do přístavu Patitiri. Cesta trvá asi hodinu a čtvrt. Druhou možností je let na letiště Anchíalos a poté následuje přejezd lodí na Alonissos. Plavba trvá tři až tři a půl hodiny.
Dostanete se sem také přes Athény, odkud létá společnost Olympic Airlines na Skiathos a dále následuje plavba lodí do přístavu Patitiri.

Dále je důležité vědět, že lodní spojení s ostrovem Alonissos je nepravidelné a může dojít i k náhlým změnám jízdního řádu. V závislosti na časech letů a plaveb a také na počasí je nutné počítat s delším čekáním nebo i s nutností přenocování na ostrovu Skiathos, v přístavu Volos anebo v Athénách.

Alonissos - zátoka Tourkoneri Bay
Autor: Rupert Brun
Část přístavu Patitiri
Autor: Rupert Brun
Geografie: 

Místo

Alonissos 39° 8' 39.6852" N, 23° 51' 55.566" E
Location

Řecko na Facebooku