Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Tinos, 1. část

Kostel Panagia Evangelistria na ostrově Tinos
Autor: Elisa atene

Poměrně klidný ostrov Tinos je součástí severních Kykladských ostrovů.

Tento hezký ostrůvek v Egejském moři má asi 10 000 obyvatel a rozlohu cca 200 km2.

Ostrov je po celé své délce protkán horami, nejvyšší vrchol Tsiknias měří 727 metrů.

Nejbližším sousedem je ostrov Andros, a ani známý turistický ostrov Mykonos neleží daleko.

Většinu turistů tvoří Řekové, protože je Tinos významným poutním místem. Počet zahraničních hostů se ale v posledních letech pomalu zvyšuje.

Historie

K dispozici není příliš mnoho archeologických důkazů, ale předpokládá se, že Tinos byl osídlen již v průběhu 2. tisíciletí př.n.l. lidmi z Malé Asie. Iónové se tu později usadili v průběhu 10. století př.n.l.

Podle mytologie byl ostrov původně nazýván díky velkému počtu hadů jako Ofioussa (Hadí ostrov). Vzhledem k tomu že je ostrov obklopen silnými větry, moře je tady poměrně drsné. Z tohoto důvodu staří Řekové věřili, že zde žije bůh větru.

Zajímavosti

Téměř 1000 kostelů a kaplí svědčí o zbožnosti ostrovanů, a stejně jako i na jiných Kykladských ostrovech tady uvidíte mnoho větrných mlýnů.

Poznávacím znakem Tínosu jsou ale bezesporu holubníky (peristerones), dodnes by jich po celém ostrově mělo být asi tisíc. Každý z holubníků je malým uměleckým dílem.

Pocházejí většinou z benátského období a jsou to čtyřhranné věže s geometrickými vzory v horním patře. V té době byla hodně rozšířená holubí pošta a centrální poloha ostrova z něj udělala důležitý centrální poštovní bod.

Navíc ještě dnes je považováno holubí maso za pochoutku a trus je důležitým hnojivem.

Ostrov Tinos má také naleziště bílého mramoru (Panormos) a zeleného serpentitu (hadce). Jeho tmavě zelené bloky byly mimo jiné použity při stavbě Louvru a Buckinghamského paláce.

Město Tinos

Mnoho řeckých návštěvníků na Tinosu je poutníky, kteří přijíždějí ke známému poutnímu kostelu Panagia Evangelistria s ikonami. V řecké pravoslavné víře je ostrov Tinos zhruba stejně důležitý jako francouzské Lurdy pro katolíky.

Také na Tinosu mělo dojít ke zjevení Panny Marie, a o rok později (1823) byla nalezena slavná ikona Marie. Na místě jejího nálezu byl postaven kostel Panagia Evangelistria.

Kostel se nachází na kopci v blízkosti Chory a vedou k němu strmé schody. V antických dobách se prý na stejném místě nacházel chrám na počest boha Dionýsa.

Hlavní atrakci ostrova navštíví tisíce lidí denně. Vstup je zdarma a samozřejmě je požadováno vhodné oblečení.

V malém archeologickém muzeu v Choře vysoko nad přístavem můžete obdivovat zajímavé nálezy z ostrovní historie. Tinos je ale také typické příjemné přístavní město, na rušné pobřežní promenádě najdete mnoho taveren, zejména rybích.

Na nábřeží města Tinos je mnoho větších hotelů (obvykle střední kategorie), dále od pobřeží se nachází domy s pronájmem soukromých pokojů.

Vesničky

Malé vesničky na Tinosu jsou pro většinu západních turistů mnohem zajímavější než hlavní město. Zejména horské vesničky u vrcholku Exomvourgo (640 m) stojí za vidění. Na hoře se kdysi nacházela benátská citadela, která byla zničena při nájezdech Turků v roce 1715.

V současné době nabízí vrcholek neuvěřitelný výhled nejen na celý Tinos, ale také až na Samos, Ikarii, Naxos a Delos. Na úpatí hory je postaven katolický klášter Ieras Kardias (Svaté srdce).

Místo

Panagia Evangelistria, Tinos 37° 32' 33.1548" N, 25° 9' 45.864" E
Location

Řecko na Facebooku