Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Sporady

Sporady - ostrov Skopelos
Autor: Rupert Brun

Sporady (řecky Sporádes, Σποράδες) je název jedné ostrovní skupiny v Řecku, který v překladu znamená „roztroušený“. Rozptýlené ostrovy v Egejském moři tak byly nazývány již od dob antiky.
V současné době se označují jako centrálně-polynéské Sporady také roztroušené ostrovy Line Islands ve východní části Tichého oceánu, patřící převážně ke Kiribati. Jedenáct hlavních ostrovů a atolů z ostrovního řetězce se rozkládá ve vzdálenosti téměř 2000 kilometrů.

Severní Sporady (řecky Vóries Sporádes), zvané také jako "Magnéziové ostrovy", tvoří zhruba 135 ostrovů a skalnatých ostrůvků na východ od pevninské části Řecka v Egejském moři.
Severně položené ostrovy patří k řecké prefektuře Magnisia, ostrov Skyros stejně jako okolní menší ostrovy v prefektuře Evia.
Hlavními ostrovy Severních Sporad jsou Skyros, Skopelos, Skiathos a Alonissos. Poslední tři jmenované tvoří regionální "okres" v řecké oblasti Thesálie.

Čtyři hlavní ostrovy spolu s dalšími 9 ostrovy, které jsou větší než jeden km², zaujímají více než 97% celkové plochy souostroví. Zbytek se rozprostírá mezi 122 malými ostrůvky.
Celkový počet obyvatel Severních Sporad činí více než 16 tisíc obyvatel. Zajímavé je, že řecké sčítání lidu zahrnulo ostrovy Adelfi, Kyra Panagia a Peristera, i když jsou uváděny jako ostrovy neobydlené.

Jižní Sporady jsou souostroví v jihovýchodním Egejském moři, zahrnují více než 170 ostrovů, z nichž je 30 obydlených. K souostroví patří některé ostrovy u tureckého pobřeží Středozemního moře, všechny ostrovy prefektury Samos, stejně jako ostrovy prefektury Dodekanés, s výjimkou Megisti.

Nejsevernějšími ostrovy Jižních Sporad jsou Samos, Ikaria a Fourni, které patří do prefektury Samos. Některé malé ostrůvky patří výsostně k Turecku, o jiné se dohadují mezi sebou Řecko a Turecko, jako například o ostrůvek Imia.
Největšími ostrovy v Jižních Sporadech jsou Samos, Ikaria, Kos, Rhodos a Karpathos.

Většina ze sporadských ostrovů je neobydlená nebo opuštěná, bydlí na nich jen pár ovcí. I přesto, že se jedná jen o malé kousky země uprostřed moře, má každý z ostrovů vlastní charakter. Celá skupina ostrovů je ve srovnání s jinými řeckými ostrovy o poznání zelenější a úrodnější. Krajinu zde tvoří hlavně stromy a keře.

Ostrov Skiathos je oblíbený hlavně díky jeho nádherným plážím. I přesto, že na mapě vypadá malinký, nachází se zde přes 30 písečných pláží a krásných zátok. Každý den zde tak můžete vyzkoušet úplně jinou pláž.
Sousední ostrovy Skopelos a Alonissos jsou vhodné hlavně pro ty lidi, kteří na dovolené hledají klid a odpočinek a obejdou se bez divokého nočního života.
Poloostrov Pilion nedaleko Sporad patří k nejzachovalejším přírodním krajinám v celém Řecku a návštěvníci zde obdivují nejen přírodu, ale také pěkné horské vesničky.

Geografie: 

Místo

Skiathos 39° 9' 45.2556" N, 23° 29' 29.94" E
Location

Řecko na Facebooku