Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Soluň - historie a památky

král Alexandr Veliký

Thessaloniki byla sestrou krále Alexandra Velikého a byla provdaná za muže jménem Kassandros, který město Soluň v roce 315 př.n.l. založil. Ještě dříve tady stávala malá osada Therme. Když sem přišli ve 2. století př.n.l. Římané, ocenili významnou polohu města a rozšířili ho na důležité, vojenské, kulturní a ekonomické centrum.

Apoštol svatý Pavel zde kázal a město se během byzantského období stalo druhým nejdůležitějším městem po Konstantinopoli. I dnes tu najdete kostely z tohoto období. I když bylo město otevřené mnoha lidem pro obchod a kulturní vlivy, bylo to pro ně vlastně prokletí, protože si na něj mnohé národy činily nárok.

Křižáci ovládali město ve 13. století až do příchodu Turků ve století patnáctém. Až do středověku se v Thessaloniki rozšiřovala židovská komunita, která tu v podstatě zůstala až dodnes.
Soluň získala svobodu v roce 1912 a brzy se zapojila i do první světové války. Mnoho obyvatel zemřelo na straně spojenců a velký oheň z roku 1917 způsobil, že více než 80 000 lidí zůstalo bez střechy nad hlavou. Během druhé světové války bylo město obsazené Němci a na 50 000 Židů bylo deportováno.

Středověký hrad vysoko nad městem stojí určitě za návštěvu a je odtud fantastický výhled na město. Prostor před hradem patří k nejstarším městským částem, a tato krásná místa s malými a krásnými domečky a s klikatými uličkami jsou přímo ideální k procházkám.

V Archeologickém muzeu je vystaveno mnoho artefaktů, které pocházejí z různých epoch řeckých dějin. Samozřejmě tu najdete i mnoho dalších muzeí, včetně Muzea makedonského odporu, Etnologického muzea anebo Muzea umění.

městě se stále provádějí vykopávky z byzantské a antické éry, které se často nacházejí u mnoha starých kostelů. Agios Dimitrios je hlavním kostelem v Soluni, jméno má podle svého ochránce, řecko-římského důstojníka, který byl zavražděn ve 4. století.

Známá památka "Bílá věž" je pozůstatkem turecké okupace a původně sloužila jako vězení. V soluňském přístavu je socha Alexandra Velikého a na Aristotelově náměstí stojí sochy filozofů.

Za prohlídku také stojí Římské lázně, Římské náměstí a Galeriův oblouk ze 4. století. Nedaleko od něj se nachází rotunda sv. Jiří, dnes kostel Agios Georgios. Byla postavena ve 4. století císařem Galeriusem, který ji chtěl využít jako své mauzoleum. Dnes je kostel významnou řeckou církevní památkou v Řecku a je zapsán na seznam dědictví UNESCO.

Soluňská rotunda sv. Jiří v Řecku
Autor: arpatsi
Soluňská Bílá věž v Řecku
Autor: arpatsi

Řecko na Facebooku