Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Soluň

Řecko - část města Soluň

Soluň, nazývaná také Thessaloniki, je považována za druhé hlavní město Řecka, a to nejen proto, že je druhým největším městem v zemi po Athénách, ale také proto, že je hlavním městem severního Řecka.

Ve městě Soluň žilo v roce 1913 necelých 160 tisíc obyvatel a jejich počet se během necelých 100 let rozrostl až na 400 tisíc obyvatel. Od poloviny devadesátých let 20. století se metropolitní oblast kolem Soluně rychle rozrůstá, obce a osídlení, které dříve měly venkovský charakter, se stávají ve stále větší míře jeho předměstím.

Je to krásné město u moře, a nabízí mnoho zajímavostí i ve svém okolí. Soluň je domovem mnoha slavných sportovních a fotbalových klubů a místní univerzita je druhou největší v Řecku. Každý rok se zde pořádá Thessaloniki Expo, kde se pak koná řecký filmový a hudební festival.

Návštěva Soluně je ideální ve všech ročních obdobích. I když je to velké město, nežije se tu stejným způsobem jako v hektických Athénách. Čerstvý mořský vánek je téměř všudypřítomný a procházky podél přístavu dávají návštěvníkům dobrý přehled o městu i o moři.

Ačkoli se ve městě nachází mnoho zajímavých památek, slouží většinou spíše jako "mezistanice" do turistických letovisek na poloostrově Chalkidiki nebo do samostatné mnišské republiky Athos, kam ještě dnes mají ženy vstup zakázán.
V městské části Ladadika (dříve čtvrť prodejců olivového oleje) najdete mnoha tradičních taveren a ouzerií za dobrou cenu.

Řecko na Facebooku