Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Skiathos

Řecko - přístav Skiathos
Autor: dan taylor

Ostrov Skiathos na západě Egejského moře je součástí souostroví Severní Sporady. Žije zde trvale kolem 5000 obyvatel, 90% z nich bydlí v hlavním městě Chora. Ostrov, který se v antice proslavil během námořních válek proti mocné Perské říši, je dnes příjemný turistický cíl.

Léto, pláže a slunce – to vše a ještě plno zeleně objeví turisté na klidném ostrově Skiathos. Bujná vegetace na ostrově neuvadá ani během horkého léta. Tu a tam vykukuje ze zeleně nějaká prastará budova – například klášter Monasteri Evangelista, který je dodnes obydlen.

Skiathos se pyšní malým rybářským přístavem a moderním přístavištěm pro trajekty. Mezi nimi se v sevření mohutných hradeb rozprostírá poloostrov Bourtzi. Tam se můžete posadit, užívat si teplých slunečních paprsků, a navíc se kochat úžasným výhledem na zelený ostrov a modré moře. Na ostrově najdete samozřejmě plno písečných pláží. Některé z nich jsou tak zastrčené, že na nich při troše štěstí strávíte celý den úplně sami.

Vychutnat místní speciality se můžete v mnoha tavernách, restauracích a ouzeriích, kde hladové a žíznivé návštěvníky vítají velmi přátelsky. Obyvatelé si uchovávají svůj klidný, tradiční životní styl. Přes poledne odpočívají ve stínu stromů. Muži neustále sedí v kafenionu, povídají si a hrají tavli. Ženy do této typické řecké kavárny vstupují i dnes velmi zřídka. Ale ostrované ukazují i svou jinou stránku: hlavně během velikonočního týdne se bujaře tančí, zpívá, slaví, jí a směje.

Malé a křivolaké uličky hlavního města Chora, které bývají v létě občas přeplněné, vedou od starého přístavu do historického jádra. Důkladná prohlídka se určitě vyplatí, protože ve výlohách drahých butiků a v regálech starožitníků občas spatříte skutečné klenoty. V postranních uličkách také jako turisté nejlépe poznáte běžný řecký život.V přístavišti kotví dřevěné rybářské čluny, nablýskané motorové jachty i elegantní plachetnice.

Řecko na Facebooku