Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Santorini a zajímavosti, 1. část

Lidé a země

Na řeckém souostroví Santorini zanechaly své stopy nejrůznější cizí kultury. Působivému archeologickému nalezišti Akrotiri na jihu souostroví se přezdívá "Pompeje Egejského moře". Silný sopečný výbuch totiž i tam zavalil kvetoucí přístavní město 60 metrovou vrstvou lávy.

Naleziště bylo pojmenováno podle nedaleké obce Akrotiri a bylo údajně druhým centrem krétské mínojské kultury. Úžasné nástěnné malby v domech, které byly "zakonzervovány" pod lávou, svědčí ještě dnes o umění mistrů před 3500 lety.

Většina místních obyvatel dodnes uctívá tradice a drží hodně pospolu, velkou roli v jejich životě totiž ještě dnes hrají církev, rodina a vesnický život. To je nejlépe vidět o Velikonocích, kdy se Santorinci z celého světa vrací do své vlasti, aby se svou rodinou oslavili nejvýznamnější svátek ortodoxní církve.

Vše začíná na Bílou sobotu, kdy se krátce před půlnocí všichni shromáždí v kostele a čekají na to, až kněz zapálí svíce a oznámí: Kristus vstal z mrtvých.

Na velikonoční neděli se koná bohoslužba, a poté se rodiny vrací domů, kde všichni u tradičního velikonočního beránka oslavují, radují se a vykládají si až pozdě do noci – bude to přece trvat celý rok, než se opět sejdou.

Jídlo a pití

Celé řecké kuchyni obvykle dominují jednoduchá, rychlá a vydatná jídla, stejně je tomu tak i na ostrově Santorini, kde se navíc podávají rozmanité předkrmy a různé nákypy. K tradiční místní kuchyni patří také plno vegetariánských pokrmů, salátů a příloh.

Opravdovou specialitou jsou nepravé masové kuličky pseftikeftedes, které se připravují z fazolí, cibule, rajčat a bylinek. Většinu masitých pokrmů tvoří vepřové maso, ale podává se i skopové a jehněčí. Doporučit lze i souzoukakii – masové kuličky podávané s omáčkou z červeného vína.

Sýry se na Santorini nevyrábějí, jediný druh Chloró se vyrábí z kravského mléka. Pochází z vesnice Pyrgos a jeho chuť je velmi specifická. Rozhodně byste ale měli okusit chuťovky mezédes, které se podávají k ouzu a pivu. Patří k nim různé druhy pyré z lilku a jiker, rybičky osmažené na oleji, papriky, cukiny a samozřejmě i plněné vinné listy a olivy.

Místní vína jsou skutečně mimořádná a vysoce kvalitní, byla velmi oblíbená již v antice. Vinná réva se tady pěstuje celkem na 6000 hektarech a jedinečné podmínky ostrova sopečného původu vtiskly přibližně 40 druhům vína vskutku mimořádný charakter.

Podloží z popela a pemzy zajišťuje potřebnou vlhkost ostrovu, kterému jinak schází voda. Nejčastěji se lisuje suché, aromatické bílé víno, červené víno se vyrábí spíše výjimečně.

Místo

Akrotiri, Santorini 36° 21' 29.8008" N, 25° 23' 49.974" E
Location

Řecko na Facebooku