Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Patras a doprava

Řecký přístav v Patrasu

Přístav v městě Patras je vstupní branou Řecka ke zbytku států Evropské unie. Z Benátek, Ancony, Brindisi a Bari přijíždí denně několik trajektů do tohoto přístavu. Zvlášť patrný je vyšší počet "baťůžkářů" ve srovnání s "normálními" turisty. Lodě jsou jen vzácně plné nebo přeplněné, takže byste neměli mít žádné problémy se zakoupením lístku ani těsně před odjezdem z Benátek, nebo Brindisi. Cesta do Brindisi trvá 12 hodin, do Bari 15 hodin, do Ancony asi 20 a do Benátek zhruba 30 hodin.

Většina trajektů převážející auta, které jedou z Itálie, přijíždí právě do Patrasu. V roce 1997 bylo rozhodnuto o výstavbě nového přístavu asi 1 km jižně od stávajícího přístavu. Měl být uveden do provozu v roce 2010 a nachází se na pobřeží Dymaeonu. Rostoucí objem námořní dopravy a velmi napjatá situace ve starém přístavu potvrzují nutnost stavby nového přístavu. Díky přemístění přístavu si město oddychne od masivní a rušné dopravy.

V obci Araxos asi 40 km jihozápadně od Patrasu je také letiště, na které létají během léta i některé charterové lety.
Trochu na východ, u města Rio, byl uveden do provozu po pěti letech výstavby v srpnu 2004 druhý nejdelší visutý most na světě. 2252 metrů dlouhý most Charilaos - Trikoupis spojuje Peloponéský poloostrov s centrální řeckou pevninou.

Řecký most Charilaos nedaleko Patrasu
Autor: stefg74

Řecko na Facebooku